U trendu

Gledanost dodele Oskara najniža u istoriji

NJUJORK – Bez voditelja i bez nečega upečatljivog, gledanost tv prenosa 92. ceremonije dodele nagrade Oskar bila je najniža u istoriji – privukao je samo 23,6 miliona ljudi, što je za 20 odsto niže nego lane.

To je objavio američki ABC pozivajući se na rezultate Nilzen akademije.

Iako je prvi put u istoriji jedan strani film osvojio nagradu za najbolji film, to nije privuklo gledaoce.

Uz to, ceremonija je održana ranije nego uobičajeno što je verovatno uticalo na privlačnost dodele.

„Dodela je bila previše predvidiva, previše bela i previše dosadna“, rekao je Tom o Nil, osnivač portala Golderbija koji se bavi dodelom nagrada.

Po drugi put u istoriji dodela Oskara protekla je bez domaćina, a kritičari ocenjuju da je to još jedan od hendikepa ovogodišnje ceremonije.

„Ono što domaćin radi jeste da da oblik i glas kada im ništa drugo ne pruža. Ovogodišnja dodela morala je više da popuni taj vakum“, ocenio je Džejms Ponivozik iz Njujork tajmsa.

I kritičar Vašington posta Henk Staver rekao je da je šou bio previše predvidiv i nazvao ga je „Oskar autopilot“ jer je, kako kaže, troipočasovna emisija „krstarila Holivudom na 35.000 metara visine“.

U 2000-im godinama gledanost dodele Oskara iznosila je između 35 i 45 miliona gledalaca i najčešće je bio druga najgledanija emisija godišnje, a 2015. godine šou je pratilo 37,3 miliona gledalaca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.