U trendu

Globalni multimedijalni interfejs

Kako ćemo u budućnosti doživljavati umetnost? Kakvo će biti njeno mesto u svetu tehnologija koje prevazilaze vizije naučne-fantastike? U kojoj meri će ta tehnologija uticati na formu umetničkog dela i način njegovog stvaranja? Pojam „digitalno“ je već prodreo u umetnost, donoseći zanimljive rezultate, koji ukazuju na oblik stvari koje će tek doći. Pojmovi kao „internet art“, „net.art“, „digital art“ ili „web art“, samo su neki od primera i pokazatelja budućih kretanja i tendencija.

U ovu priču se odlično uklapa The GMI (Global Multimedia Interface) projekat. Iza ovog hi-tech, pomalo „naučno-fantastičnog“ naziva, se krije ekran visoke rezolucije, površine 66 kvadratnih metara, koji se nalazi na londonskom Leicester trgu i zauzima 4 sprata zgrade Home, novog kulturno-zabavnog kompleksa. Na ovom ogromnom monitoru, vertikalno orijentisanom, se emituju radovi digitalne i konvencionalne umetnosti 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Radovi su, takođe, dostupni i na web-sajtu.

Non-stop umetnički program će biti u prilici da vidi oko 50 miliona prolaznika godišnje i milioni surfera koji posete GMI-sajt. Ideja je da se prikazuju radovi poznatih umetnika, ali i onih neafirmisanih i anonimnih, koji mogu da kontaktiraju GMI-projekat i preporuče se. Mešavina svih žanrova, i slavnih i nepoznatih, nas dovodi do novog koncepta umetnosti u XXI veku – potpuna otvorenost, demokratičnost, populizam. Pop-kultura pobeđuje, umetnost je mrtva. Ili ne?

Jedna od ličnosti koja stoji iza ovog projekta, jeste Škotlanđanin Paul Blyth, direktor WorldArt TV, web-televizije koja neprekidno emituje umetnički program. Njegova želja je da se ogromni monitori pojave i u svim svetskim metropolama. Beograd? Zašto da ne? Samo ako će neko da plaća svu tu silnu struju potrebnu za rad.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.