U trendu

Gojkovic otvorila izlozbu povodom godisnjice N. Muzeja

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je izložbu pod nazivom „FEMINA BALCANICA: MATER, MATRONA, AUGUSTA, DEA – Žena na Balkanu u antičkom dobu“ u Narodnom muzeju Srbije,
povodom obeležavanja 178 godina najstarije muzejske ustanove.

Ona je tom prilikom istakla nezamenjivu ulogu koju Muzej ima u očuvanju kulturnog nasleđa i negovanju i razvoju nacionalnog identiteta od 1844. godine, kada je ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića osnovan kao Muzeum serbski, pa sve do danas.

„Iako fokusiran na ono što je nastalo u prošlim vremenima, Narodni muzej Srbije ima izuzetan značaj i za sadašnje i za buduće generacije. Zato je od velike važnosti da institucije kao što je ova, uvek budu otvorene za javnost i da brojna publika nikada više ne bude uskraćena za dragoceno kulturno nasleđe koje se ovde čuva i prikazuje“, istakla je ministarka kulture.

Gojković je ukazala da je izložba upriličena povodom obeležavanja Dana Muzeja dobar primer raznovrsnosti kulturnog blaga Srbije.

„Pored svoje nesporne umetničke vrednosti, ona nam daje širu istorijsku, društvenu i političku sliku o ulozi žene i ponovo aktuelizuje ovo pitanje. Figure, skulpture i statue pred nama verno odslikavaju brojne i raznorodne uloge koje su žene imale u antičkom dobu. Izloženi predmeti prikazuju žene na kojima počiva opstanak kuće, vladarke, boginje i u brojnim drugim ulogama i zanimanjima. Oni istovremeno osvetljavaju pitanje njihovog položaja u društvu i otvaraju prostor za nova tumačenja na ovu temu“, napomenula je ministarka.

Ona je dodala da postavka dočarava i kulturološku raznolikost, kao i promene koje su nastupale tokom epoha i koje su se neminovno odražavale i na umetnost.

Gojković je podsetila da je Srbija oduvek bila raskrsnica istorijskih i mnogih drugih puteva, što je u oblasti kulture i umetnosti doprinelo bogatstvu sadržaja.

„Ovo je podneblje na kome su kroz vekove dolazili, prolazili, neretko i opstajali, brojni i različiti običaji, verovanja i društvene vrednosti, ukazujući na činjenicu da je sve to uticalo na stvaranje jedinstvenog kulturnog nasleđa, koje između ostalog govori i o pozitivnoj strani mešanja i međusobnog prožimanja različitih kultura i civilizacija“, rekla je Gojković.

Srbija, kako je istakla, ima mnogo razloga za ponos i zadovoljstvo kada je reč o kulturi i umetnosti, ne samo zbog svoje bogate baštine već i zbog savremenog stvaralaštva, čija dela će vrlo brzo i sama postati kulturno nasleđe.

„Njegovo očuvanje mora biti i jeste prioritet odgovorne kulturne politike koju vodimo. Ta odgovornost nije obaveza isključivo prema našim precima, nama samima i onima koji će doći posle nas, već i prema čitavom čovečanstvu“, naglasila je Gojković.

Ministarka je dodala da je srpsko nasleđe dragoceni i neodvojivi deo svetske i evropske kulture, i u tom smislu Ministarstvo kulture i informisanja i Narodni muzej Srbije, kao centralna ustanova zaštite muzejske građe, u potpunosti su posvećeni njegovom očuvanju i promociji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.