U trendu

Gojkovic otvorila konferenciju Prestonica kulture Srbije2023

BEOGRAD – Ministarka kulture Srbije Maja Gojković danas je na otvaranju konferencije „Prestonica kulture Srbije 2023“ pozvala sve zainteresovane lokalne samouprave da od 2. avgusta do 2. septembra podnesu svoje konkursne prijave za taj projekat.

„Pokazalo se da većina lokalnih samouprava u našoj zemlji ima zaista velike potrebe za izgradnjom infrastrukture u oblasti kulture. U pojedinim sredinama reč je o obnovi već postojećih objekata dok u drugima nedostaje sasvim nova infrastruktura. Kako bi se dalje unapredio proces decentralizacije kulture osmišljen je program Prestonica kulture Srbije 2023 po uzoru na projekat Evropska prestonica kulture“, izjavila je Gojković.

Govoreći na konferenciji koju je organizovalo Ministarstvo i Kolor Media Komjunikejšns, Gojković je navela da „nosilac ove prestižne titule ne može biti grad koji to već jeste, kao što su Beograd i Novi Sad, već lokalna samouprava koja ima potencijale i kojoj treba pomoći da ojača kapacitete za opšti razvoj baziran na kulturi i kulturnom turizmu“.

Prema njenim rečima, osnovni ciljevi projekta su da se kroz podršku jednoj lokalnoj samoupravi ojačaju ključni faktori kulturnog razvoja, podigne kvalitet kulturnog života, poboljša umetnički i turistički razvoj, ali i podstakne donošenje strategije kulturnog razvoja na lokalnom nivou.

Dodala je da će se realizacijom ovih ciljeva u odabranoj opštini stvoriti uslovi za rešavanje dugogodišnjih problema u oblasti kulture, kao i za unapređenje aktuelnih i osmišljavanje novih kulturnih sadržaja.

„Time će se dobiti dobra osnova za oživljavanje postojećih i pokretanje savremenih institucija kulture, kao i za veće ukljućivanje građana i umetnika u proces kreiranja i sprovođenje kulturnih politika na nivou lokalne zajednice“, kazala je Gojković.

Ministarstvo je za realizaciju ovog projekta formiralo radnu grupu koju čine stručnjaci u oblastima koje su usko povezane s najvažnijim ciljevima programa, koji su takođe učestvovali na konferenciji.

Učesnici panela su bili upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, direktorka MSUB Marijana Kolarić, v.d. direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda Dubravka Đukanović, v.d. direktorka UK „Parobrod“ Marija Pavlović, dok je moderator bio direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.