U trendu

Gojkovic sutra otvara Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji

VENECIJA – Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvoriće sutra Paviljon Republike Srbije u Đardinima na 59. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji.

Na toj prestižnoj smotri umetnosti, čija je tema „Mleko od snova“ Srbiju predstavlja projekat „Hod sa vodom“ (Walking With Water) umetnika Vladimira Nikolića i kustoskinje Biljane Ćirić.

Nikolićeva istraživanja kroz dva rada, „800m“ i „Dokument“ potcrtavaju odnose sa tehnologijom i prirodom, u ovom slučaju, vodom kao osnovnim delom naših tela, ali i vodom kao prostorom povezivanja.

Kroz dva nova rada posetioci će se susresti sa dva dominantna formata slikarstva vertikalnim i horizontalnim i dva različita skupa odnosa.

Jedan je pogled izdaleka, mentalno distanciran, dok je u drugom telo gledaoca postavljeno kao deo slike bez ikakve udaljenosti od nje.

Rad „800m“, snimljen dronom, preuzima ptičju perspektivu, gledište koje je danas prošireno i apstrahovano u vidu naših telefonskih ekrana putem gugl mapa i drugih uređaja koji određuju našu percepciju vremena i prostora.

„Dokument“, u horizontalnom formatu, predlaže strpljenje umetnika i usporenost delanja kao metodologiju za postizanje savršenih uslova za gledanje u skladu sa našim ljudskim binokularnim vidom.

Slika je napravljena upotrebom moderne tehnologije u retrogradne svrhe da bi se telesni pogled projektovao kao dvodimenzionalna modernistička slika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.