U trendu

Gojkovic: Vracanje dela Bukovca dokaz ocuvanja kulturnog nasl

BEOGRAD – Slika Vlaha Bukovca ‘Blagoveštenski sabor 1861. godine’ danas je predata u Cirihu predstavnicima Tužilaštva za organizovani kriminal i Muzeja Vojvodine, nakon čega će biti vraćena u našu zemlju, a ministarka kulture i informisanja Maja Gojković kaže da je to pokazatelj opredeljenosti Srbije za zaštitu i očuvanje kulturnog nasleđa, kao i upornosti i istrajnosti da se ukradena dela pronađu i vrate tamo gde pripadaju.
U akciji pronalaženja slike koja predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Srbiju, ukradene još 1993. godine iz depadansa Muzeja Vojvodine, u Čelarevu, Ministarstvo kulture i informisanja je aktivno učestvovalo sa Službom za borbu protiv organizovanog kriminala MUP.

„Za ovim delom se dugo nije tragalo, tačnije do pre oko godinu i po dana, a čitava akcija je držana u tajnosti pošto je reč o veštim ljudima koji dugi niz godina trguju umetninama. Tužilaštvo za organizovani kriminal je u saradnji sa pripadnicima Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, švajcarskim tužilaštvom i policijom odradilo odličan posao i napokon će se ‘Blagoveštenski sabor 1861. godine’ Vlaha Bukovca naći u muzeju iz kog je nestao pre skoro 30 godina”, kaže Gojković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar