U trendu

Golotinja prekrila ulice Montreala

U 5 ujutru, u subotu 26. maja, u Montrealu se okupilo 2.500 ljudi – mladih i starih, različitih rasa, od kojih su neki došli sa decom, neki sa psima, a mnogi su upravo završavali ludo provedenu noć sa limenkom piva u ruci. Spencer Tunick, fotograf iz Njujorka, im je dao kratka uputstva koja su oni pažljivo odslušali. A onda su se, kao po komandi, svi skinuli goli na temperaturi od 13 stepeni.

Započeo je još jedan performans pomenutog fotografa, koji se bavi isključivo slikanjem nagog ljudskog tela. Ovoga puta se odlučio za „masovku“ na ulicama Montreala. Događaj je organizovao Muzej savremene umetnosti u Montrealu, fotograf je imao odličnu saradnju sa gradskim vlastima, ali se nije nadao tako masovnom odzivu. Prethodni pokušaj održavanja ovakvog perfomansa nije baš slavno prošao, jer je bio održavan u Njujorku, gde je umetnik imao velikih problema sa tamošnjim gradonačelnikom.

Foto-sesija je trajala sat vremena i bila vrlo uspešna. „Golo ljudsko telo tretiram kao umetnički, a ne seksualni objekat. Njegovu nežnost i ranjivost sam suprotstavio betonu i asfaltu. Brojnost tela je pobedila ulicu, prekrivši je“, kaže autor. Posle Montreala, serijal pod imenom Nude Adrift se i dalje nastavlja. Fotograf je odlučio da bude još radikalniji i originalniji – naredna sesija će se odigrati u oblasti Antarktika, gde će Spencer Tunick fotografisati golu posadu ruskog ledolomca na palubi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.