U trendu

Grupa Leb i sol nastupila pred novosadskom publikom

NOVI SAD – Jedan od najpopularnijih bendova bivše Jugoslavije Leb i sol održao je sinoć koncert u Hali 2 Novosadskog sajma koje je novo mesto za muzičke i kulturne sadržaje.

Grupa je formirana 1976. i prvi nastup van Makedonije bio im je u Novom Sadu. U Novom Sadu snimili su i svoj poslednji album 2008. godine.

„Veoma smo zadovoljni kako nam je taj album uspeo. Imali smo fantastične uslove i u Novom Sadu smo proveli dva meseca. Volim novosadsku publiku jer razume ono što mi radimo još od 1976. Znam da nas poštuje, a to je najvažnije. Sviramo stvari koje su stare 40 godina, ali sviramo nove kompozicije sa poslednjeg albuma“, kaže Bogdan Arsovski, bas gitarista.

Članovi grupe kažu da je vreme tokom pandemije bilo loše i da su se zaželeli koncerata pred publikom.

„Zašto postojimo? Ja postojim zbog muzike, oduzmite mimuziku i ubili ste me. Jedva čekam da se sve mere svuda ukinu i da krenemo. Ljudi sad malo u drugom filmu, uplašeni su. Nadam se da ćemo da živimo normalnije, da muzičari sviraju, slikari slikaju, da se piše poezija, da svako radio no šta treba i da dišemo normalno“, rekao je klavijaturista benda Kokan Dimuševski.

Kaže da ga malo iznenađuje što publika još nije čula kompozicije sa novog albuma.

„Mislim da je poslednji i naš najbolji album. Mislim da mladi ovlaš slušaju, ne zanima ih, kao da su izgubljeni, bez kompasa u glavi. Ili sam ja previse star ili njima ne radi igla od kompasa“, razmišlja Dimuševski.
Od debi albuma pod nazivom „Leb i sol“ iz 1977. do poslednjeg izdanja iz 2008. godine „I taka nataka““, na kojem u dve kompozicije gostuje Dado Topić, grupa je odsvirala mnoge antologijske pesme.

I sastav grupe se menjao tokom 45 godina postojanja, a današnju postavu čine dvojica osnivača: Bogdan Arsovski (bas) i Kokan Dimuševski (klavijature), kao i Dimitar Božikov (gitara) i Mihail Parušev (bubnjevi).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar