U trendu

Guitar Art Summer fest : Emanuel, Stefanovski, Jokić. . .

HERCEG NOVI – Festival „Guitar Art Summer Fest“ u 16. izdanju biće održan od 15. do 20. avgusta u Herceg Novom, a najavljeni su nastupi Tomi Emanuela, Vlatka Stefanovskog, Tamare Jokić…

Kako navode iz direkcije festivala, ova muzička manifestacija, potekla iz Beograda sa originalnim izdankom „Guitar Art Fest“, svoj zamah i popularnost dobila je na nacionalnom i međunarodnom nivou, zahvaljujući vrhunskim umetnicima i odličnim nastavnicima, uz mnoge prateće programe kao što su izložbe i predavanja.

Veliki koncertni program Guitar Art Summer Festa održava se na poznatim pozornicama Starog grada, na Kanli Kuli, tvrđavi Forte Mare i Trgu od muzike, pretvararaju noći Herceg Novog u pravo uživanje za ljubitelje gitare.

Festival je tokom godina dovodio neka od najvećih imana rok, džez, flamenko, etno i klasične gitare u Crnu Goru, a ove godine festival otvara 15. avgusta na Kanli Kuli planetarno slavni australijski gitarista Tomi Emanuel.

Muzičar Emanuel je više puta posećivao Balkan tokom pola veka duge karijere i svaki put ulaznice za koncerte čuvenog gitariste bile su rasprodate.

Pamte se njegovi koncerti u Sava centru u protekloj deceniji kada je nastupao sa Vlatkom Stefanovskim u okviru “Guitar Art festa” i na samostalnoj večeri.

Najveći rokenrol časopis „Rolling Stone“ proglasio ga je za najboljeg gitaristu 1990. godine, dok su čitaoci najvećeg medijskog autoriteta za gitariste „Guitar Player“ Emanuela ogromnom većinom izabrali za najboljeg akustičnog gitaristu svih vremena.

Poznat je i po tome da je sjajan kao veoma duhovit zabavljač tokom svojih večeri, gde se koncert povremeno pretvara i u stand up nastup.

Drugo veče festivala 16. avgusta rezervisano je balkansku gitarsku legendu Vlatka Stefanovskog koji na Kanli Kuli nastupa sa Kragujevačkim akademskim orkestrom harmonika „Akordeonist“.

To će biti spektakl akustično-električne gitare i orkestra od 30 harmonika, prema najavi organizatora.

Publika će čuti posebno primpremljen program na kome će biti dela argentinskog kompozitora Astora Pjacole, Enia Morikonea i Stefanovskog u novim aranžmanima.
Vlatko Stefanovski, bivši frontmen džez etno rok sastava „Leb i sol“, nedavno je imao koncerte u Srbiji – upravo na Guitar Art festu 2021, na stadionu Tašmajdan (2021), i sada krajem juna u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu.

Virtuozi klasične gitare iz Crne Gore nastupiće 17. avgusta na Trgu od muzike – “Duo Duende” čine Aleksandra Tepavčević i Ivana Cikić.

Ovaj muzički Duo izvodi dela najznačajnih kompozitora gitarske literature među kojima su: F. Tarega, I. Albenis, E. Gismonti, spomeuti Astor Pjacola, i mnogi drugi.
Drugi deo večeri rezervisan je za talentovanog gitaristu Petra Dobričanina, dobitnika brojnih nagrada, koji je nastupao na koncertima širom Evrope, i na prestižnim festivalima u regionu.

Svi koncerti na Trgu od muzike u Starom gradu imaju besplatan ulaz.

U okviru četvrte festivalske večeri sviraće klasični gitarista Aleksandar Bubanja iz Herceg-Novog, što će biti jedinstvena prilika da domaća publika čuje ovog virtuoza.

Drugi deo večeri rezervisan je za Dženk Erdogana, svetski priznatog gitaristau koji nastupa u SAD i Evropi, a 2020. dobio je “Gremi” nagradu za saradnju sa Jimom Kimo Vestom u kategoriji „Best New Age Album“.

Njegova poslednja turneja je realizovana sa „International Guitar Night Project“.

Flamenko spektakl 19. avgusta na Trgu od muzike, donosi talentovana pevačica Tamara Jokić, koja će predstaviti novi album “Transibérica” izdat za portugalski “Sony Music SME Iberia”, što je čini prvom srpskom muzičarkom koja je objavila materijal za prestižnu diskografsku kuću.

Umetnica je gostovala u maju na Kolarcu upravo na Guitar Art ferstu, i to je fuzija španske i portugalske muzike uz aranžmane poiznatog gitariste Havijera Limona.

Tamara Jokić u Herceg Novom nastupa sa Dušanom Popovićem Lipovcem uspešnim gistaristom iz Srbije, uz dodatnu pratnju muzičara na basu i perkusijama.

Svečano zatvaranje festivala 20. avgusta na Trgu do muzike biće u znaku jednog od najboljih španskih klasičnih gitarista mlađe generacije Rafaela Agire.

U sezoni 2021/22, debitovao je sa Nacionalnim orkestrom Španije, Državnom simfonijom Sao Paula, izvodeći 10 različitih koncerata za gitaru i orkestar, i nastupao je na prestižnim mestima – Karnegi Hol, sali Verbier Festivala, Konzerthaus, Čajkovski dvorana, Filharmonija Sankt Peterburga.

Tradicionalno 16. Guitar Art Summer Fest će zatvoriti resital najboljih crnogorskih profesora, učenika i studenta klasične gitare.

Projekat „Guitar Visual Art“ tradicionalno će predstaviti izložbu u poznatoj galeriji na Tgu Belavista – „Suy Rayder“, gde će hercegnovske umetnici Vitko Vušnović, Vanja Berberović i Boris Šuberić u svojim formatima i medijima prikazati grad umetnosti Herceg Novi u kome je letnji Guitar Art zauzeo svoje mesto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.