U trendu

Gurna: Predivno je dobiti Nobelovu nagradu za književnost

LONDON – Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, tanzanijski pisac Abdulrazak Gurna, izjavio je da je predivno biti nagrađen i da je počastvovan što mu je danas dodeljena nagrada koju su pre njega dobili vrsni pisci.
„Mislim da je to predivno. Zahvalan sam Švedskoj akademiji što je nagradila mene i moje delo“, rekao je Gurna u izjavi za Rojters.

U obrazloženju Švedske akademije kaže se da je Gurni nagrada dodeljena za „beskompromisan i saosećajan prikaz uticaja kolonijalizma i sudbine izbeglica u ponoru između kultura i kontinenata“.

„To je sjajno – to je tako velika nagrada i toliko je dug spisak divnih pisaca, još nisam svestan svega“, rekao je on i dodao da je bio jako iznenađen nagradom.

Gurna je rođen 1948. godine i odrastao je na ostrvu Zanzibar u Indijskom okeanu, ali je kao izbeglica stigao u Englesku krajem 1960-ih. On je četvrti afrički pisac dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Objavio je 10 romana i niz kratkih priča.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.