Handkeu i Danojliću Velika nagrada Ivo Andrić

BEOGRAD – Velika nagrada Ivo Andrić za najbolju knjigu u 2020. godini pripala je nobelovcu Peteru Handkeu za roman „Drugi mač “ u prevodu Žarka Radakovića, a u izdanju Lagune, dok je istim priznanjem za životno delo nagrađen pripovedač, romansijer i esejista Milovan Danojlić.

Žiri koji je odlučivao o laureatima činili su Muharem Bazdulj, Jovan Delić i Želidrag Nikčević, a odluku je saopštio danas u Medija centru.

Delić je, citirajući delove obrazloženja o nagradi Danojliću naglasio da je „pomalo takvih podvižnika jeziku, višestruko obdarenih i raznovrsno ostvarenih proznih pisaca, pesnika, esejista, prevodilaca i publicista kao što je naš pisac koji trenutno živi i radi u Parizu.“

„Retki su pisci tako bogatog razuđenog opusa, visoke književne kulture i odgovornosti pred delom, jezikom, svetom i životom, svojim narodom, svojom zemljom i istorijom kao što je Milovan Danojlić. Njegova kreativna pesnička prirodai retko jezičko osećanje, koje sed nije istupilo već se izoštravalo i usavršavalo u susretu sa stranim jezicima, kulturama i književnošću“, kazao je Delić.

Govoreći o priznanju koje je Žiri dodelio nobelovcu Handkeu, Delić je istakao da se njegova knjiga „Drugi mač“ u bezbroj puta oklevetanom, iracionalno i nepravedno ubijanom srpskom narodu, doživljava kao priča o sebi i kao melem za bezbrojne rane.

„Zato se ova knjiga izdvaja između svih ostalih izdanja u 2020. godini i zato je krunisana „Velikom nagradom Ivo Andrić“. Ta knjiga daje nadu u istorisjku i i književnu istinu“ kazao je Delić.

Prema njegovim rečima, neće biti preveliko iznenađenje ako Peter Handke dođe oko Svetog Save u Beograd ili Andrićgrad da primi vredno priznanje.

„Danojlić ima zdravstvene probleme, pa je malo verovatno da će u toku pandemije rizikovati svoj dolazak u Beograd“, kazao je Delić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.