U trendu

„Heritage Hubs“ iz Srbije dobitnik nagrade Evropa Nostra

BEOGRAD – Projekat “Heritage Hubs” Centra za urbani razvoj iz Srbije, dobitnik je prestižne Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre za 2021. godinu, saopštili su danas iz Centra za urbani razvoj.

Evropska komisija i Evropa Nostra objavile su danas ovogodišnje dobitnike prestižnog priznanja, Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre.
Prestižna nagrada EU za kulturno nasleđe odlazi u Srbiju, projektu “Heritage Hubs” Centra za urbani razvoj.
”Dobitnici Evropske nagrade za kulturno nasleđe/Nagrade Evrope Nostre za 2021. su ambasadori lepote evropskog nasleđa, bila to tradicija i znanje, zadivljujuća arhitektura ili način na koji nasleđe može da poveže zajednice i generacije. Iskreno verujem da uspešni projekti očuvanja našeg materijalnog i nematerijalnog nasleđa zavise od posvećenosti ljudi koji iza njih stoje“, obrazložila je odluke EK i Evrope Nostre komesar za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu, Marija Gabrijel.

„Ovim nagradama mi, dakle, slavimo sve te izuzetne muškarce i žene, profesionalce u oblasti nasleđa, arhitekte, naučnike i volontere koji nam približavaju naše zajedničko nasleđe“, mavela je Gabrijel.

Organizacija Evropa Nostra aktivno deluje u oblasti nasleđa više od 50 godina, u preko 40 zemalja Evrope.

Evropa Nostra nedavno je objavila listu od sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu, na kojoj je manastir Visoki Dečani na Kosovu i Metohiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.