U trendu

Hiljade Grka oprostilo se od Mikisa Teodorakisa u Atini

ATINA – Hiljade Grka oprostilo se danas od svetski poznatog aktiviste i muzičara Mikisa Teodorakisa na ceremoniji u Atini.

Na oproštajnoj ceremoniji u Metropolitanskoj katedrali u Atini, gde je telo Teodorakisa izloženo od ponedeljka, okupili su se zvaničnici i obično stanovništvo, koje je došlo da oda počast ovom čuvenom kompozitoru.

„Uvek će biti sa nama, ukorenjen u našem kolektivnom sećanju“, rekla je u govoru predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, prenosi agencija Rojters.

Teodorakis je iza sebe je ostavio izuzetno bogatu umetničku zaostavštinu, a među muzikom koju je radio za brojne svetske filmove nalazi se i jugoslovenski ratni spektakl „Sutjeska“, dok je 1999. godine javno iskazao protivljenje NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju i Srbiju.

Teodorakisov opus obuhvata brojne simfonije, opere, balete, kantate i oratorijume, za koje je nadahnuće crpeo često iz grčke narodne muzike, a u svetu je ostao poznat po komponovanju za filmove kao što su „Z“ (1969) i „Serpiko“ (1973), dok je možda najprepoznatljivija ostala čuvena tema „Grka Zorbe“ (1964), u kome je ikoničnu ulogu i ples odigrao Entoni Kvin.

Za Grke on je otelotvorio istoriju nacije kroz klasne borbe i otpore u poslednjih pola veka, navodi Rojters

Rođen je kao Mihalis Teodorakis na ostrvu Hios 29. jula 1925. godine.

Mikis Teodorakis biće sahranjen sutra u Hanji na ostrvu Krit.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar