U trendu

Hip-hop u muzeju

„Hip-Hop Nation: Roots, Rhymes & Rage“ je naziv izložbe koja će biti otvorena 22. septembra u Muzeju umetnosti u Bruklinu. Multimedijalna izložba će predstaviti jedan od najuticajnih kulturnih fenomena u Americi, eksploziju hip-hop kulture.

Oko 400 eksponata će svedočiti o razvoju ovog fenomena, od njegovih začetaka u „70-im pa sve do danas. Posetioci će moći da vide odeću koju su nosili Africa Bambaataa, Run-DMC, The Beastie Boys ili Tupac Shakur. Biće prisutni i originalni rukopisi pesama Public Enemy, Ice-T i Arrested Development. Interesantno će biti i pismo koje je FBI poslao kompaniji Priority Records izražavajući zabrinutost tekstovima pesama N.W.A.. Radoznalima će biti dostupni muzički semplovi koje je koristio jedan od pionira pokreta Grandmaster Flash. Posetiocima će biti ponuđena i priča o grafitima i brejkdensu, ispričana putem klipova, video instalacija, naslovnih strana magazina i fotografija.

Izložba će biti podeljena u pet sekcija. Prva od njih nosi naziv „The Block Party“ i putem interaktivnih terminala i live prezentacija će posetioce uvesti u čitavu priču.

The Golden Era“ će se baviti počecima pokreta nudeći modu sedamdesetih, audio opremu iz perioda „70-ih i ranih „80-ih, kao i video instalacije i ogroman broj letaka i plakata sa hip-hop žurki iz tog vremena.

Golden Era“ je sekcija koja pokriva period druge polovine osamdesetih, po mnogima najuticajnijeg perioda u istoriji žanra. Agitprop poezija Public Enemy, nastanak gangsta rap-a, feministička strujanja koja donose Salt“N“Pepa, kao i „flower-power“ pristup De La Soul, biće teme ovog odeljka.

Četvrta sekcija „Controversy: Outrage and the Rise of Gangsta Rap“ bavi se usponom ovog fenomena, njegovim probojem na najveće radio stanice, ali i sudskim procesima i otporima koji su sve to pratili.

Pop Goes the Culture, kao finalna sekcija, svedoči o komercijalizaciji hip-hopa, njegovom transformisanju u dominantan oblik tinejdžerske kulture, ali i o trajnim uticajima koje je izazvao u drugim muzičkim žanrovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.