U trendu

Holivudske zvezde se opraštaju od Vilijama Harta

VAŠINGTON – Mnogi holivudski glumci su u šoku povodom iznenadne smrti niihovog kolege Vilijama Harta (1950-2022), koji je preminuo sinoć u 71. godini.

„Još jedan veliki gubitak u glumačkom svetu. Veliki glumac, velika pamet“, napisao je glumac Mark Rafalo na društvenoj mreži Tviter.
Španski glumac u američkim filmovima Antonio Banderas je napisao da je „otišao veliki glumac“.
Autralijska zvezda Rasel Krou prisetio se situacije sa snimanja filma „Robin Hud“ (2010) Ridlija Skota, kada je došao spreman, sa dosijeom o liku Vilijama Maršala.

„Mislim da nikad nisam video veći osmeh u životu kad sam mu dao gomilu papira“, napisao je Krou, a spomenutog lika Maršala je igrao upravo Vilijam Hart.

„Sa velikom tugom obavještavamo javnost da je samo nedelju dana prije svog 72. rođendana preminuo Vilijam Hart, voljeni otac i dobitnik Oskara. Umro je mirno, prirodnom smrću, okružen porodicom. Njegovi najbliži mole za privatnost u ovom trenutku“, napisao je Hartov sin Vil.

Hartova karijera počela je 70-ih godina, afirmaciju je stekao ulogom opsednutog naučnika u pomalo bizarnom SF filmu „Altered States“ Kena Rasela, koja mu je donela nominaciju za najboljeg novajliju na Zlatnim globusima 1981.

Hart je svojio Oskara za najboljeg glavnog glumca za ulogu u fimu „Poljubac žene pauka“ (1985) prema romanu Manuela Puiga, gde je igrao homoseksualca koji deli ćeliju sa političkim zatvorenikom iz Brazila, a njega je tumačio takođe pokojni Raul Hulia.

Bio je nominovan za Oskara za glavne uloge u filmovima „Deca manjeg Boga“ (Ćildren of a Lešer God), čuveni – „Broadcast News“, a dosta kasnije i za epizodnu rolu za surovi krimi triler „Istorija nasilja“ (2006) Dejvida Kronenberga.

Proslavio se erotskim trilerom „Telesna vrelina“ (Body Heat, 1981) sa Ketlin Tarner i špijunskim trilrerom „Gorki park“ (1983) sa Li Marvinom, kao i ostvarenjima „Velika jeza“, „Alis“ Vudija Alena, „Do kraja sveta“ Vima Vendersa, uglavnom igrajući neobično mirne, staložene junake, ponekad ekcentrične i egocentrične, ali uglavnom pozitivne, sa prave strane zakona.

Pamte se uloge i u filmovima „Majkl“, „Slučajni turista“, „Izgubljeni u svemiru“, „Zaraza“, „Veštačka inteligencija“, „Dim“, „Kauč u Njujorku“, „Džejn Ejr“, „Mračni grad“, mini serija „Dina“.

Pored Oskara, Hart je osvojio i američku pozorišnu nagradu „Toni“ 1985. godine za brodvejsku produkciju „Hurlyburly“.
Takođe je bio nominovan za TV Oskara, odnosno nagradu Emi za ulogu ministra finansija Henrija Polsona u filmu „Too Big to Fail“ (2011) i za TV seriju „Damages“ (2009).

U poslednjem period igrao je u raznim mini serijama – „Humans“ (2015), „Beowulf“ (2016), „Condor“ (2018), „Goliath“ (2019), i najnovija „Pantheon“ (2022), koja se i dalje snima, kao i u serijalima filmova o super herojima Marvel etikete.
Glumcu je još 2018. godine dijagnostikovan rak prostate u neizlečivoj fazi.
Preminuo je samo nedelju dana pre svog 72. rođendana (20. mart).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar