U trendu

Horvat za Tanjug: Srpski dizajneri predstavljaju svoje kolekcije u Parizu

BEOGRAD – Predsednica Srbija Fešn vika (Serbia Fashion Week) Svetlana Horvat najavila je da će se domaći dizajneri predstaviti 2. marta u Parizu u okviru programa Pariske nedelje mode.

Predstavljanje srpskih dizajnera u gradu svetlosti predviđeno je u velelepnom prostoru Galerije Burbon, a Horvat je za Tanjug rekla da oni u Pariz idu na poziv Federacije visoke mode Francuske.

„Federacija visoke mode Francuske je sastavni deo Ministarstva industrije Francuske. Federacija je najzatvorenija i najstarija institucija ove vrste u svetu, jer je osnovana 1868. godine. Do ove godine bila je potpuno hermetički zatvorena. Radila sam 20 godina na ostvarenju svog sna da Srbija i srpski dizajn budu deo najvažnije nedelje mode u svetu. Konačno mi se ostavario taj san“, rekla je Horvat.

Kako je navela, prethodnih pet godina je Federacija visoke mode francuske vršila konstantni nadzor i analizu nad svim nedeljama mode u svetu i na kraju izabrala dve zemlje iz Evrope i dve zemlje iz Azije da budu deo zvaničnog programa van Francuske koje će biti deo Pariske nedelje mode.

„Uz Srbiju će jedino Portugalija predstaviti svoje modne dizajnere u Francuskoj kroz specijalni program „Welcome to Paris“ gde će biti predstavljeno šta je najbolje od mode u svetu. Veliki uspeh za nas“, ocenila je Horvat.
Prema njenim rečima, naši dizajneri će se predstaviti autorskim revijama.

„Suzana Perić će se predstaviti sa trendovskom kolekcijom…Jelena Malešević, naš poznati arheolog i žena koja dugi niz godina izučava vinčansku civilizaciju, predstaviće kolekciju inspirisanu Vinčom kroz koju ćemo predstaviti deo našeg bogatog kulturno-istorijskig nasleđa. Aleksandra Džaković AKKA predstaviće kolekciju inspirisanu etno motivima. Mladi dizajneri Jelena Zorić i Milica Tričković predstaviće brend Lovely Apple. One koriste slikarska platna od jedne slikarke iz Španije za svoje odevne komade“, kazala je Horvat.

Za nju nema dileme da će predstavljanje srpskih dizajnera u Parizu imati veliki ođek u svetu.

„Pariska nedelja mode je najposećeniji događaj tokom jedne godine u Francuskoj, ispred sajma automobila ili Rolan Garosa…Imaćemo veliku pažnju svetskih medija.

Očekujemo kupce delova kolekcija naših dizajnera, ali i generalne menadžere velikih modnih kuća koji će pre svega videti kvalitet izrade odevnih predmeta iz Srbije. Nadamo se da je ovo početak puta na čijem je cilju ulaganje francuskih kompanija u kolekcije srpskih dizajnera“, rekla je Horvat.

Predstavljanje srpskih dizajnera u gradu svetlosti predviđeno je u velelepnom prostoru Galerije Burbon (La Galerie Bourbon), nekadašnjoj rezidenciji španske kraljevske porodice Burbon koja se nalazi nadomak čuvene Trijumfalne kapije.

Vitraži, lajsne i plafoni od zlatnih listića i danas svedoče o veličanstvenosti ovog jedinstvenog prostora. Kroz galerije i salone, mnogi detalji evociraju grb kraljevske kuće Burbon.

U ovom prostoru iz koga je čuveni Antoan de Sent-Egziperi crpeo inspiraciju za roman „Mali Princ“, svoje nove kolekcije predstaviće Suzana Perić, Jelena Malešević, brend Lovely Apple iza koga stoji modni dvojac Jelena Zorić i Milica Tričković, potom Aleksandra Džaković i njena modna linija AKKA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.