U trendu

„Hotel Beograd“ na manifestaciji „Art Weekend Belgrade“

BEOGRAD – Kolektivna izložba „Hotel Beograd“ biće svečano otvorena 20. oktobra kao centralni događaj poznate manifestacije „Art Weekend Belgrade 2021″ (AWB), pri čemu će se tokom devet dana više od 50 umetnika i grupa predstaviti u sobama Hotela Beograd.

Direkcija AWB je prepoznala ovu zgradu kao idealnu lokaciju koja bi predstavila lokalnu umetničku scenu, a festival organizuje Kulturni centar Grad.

Petospratna zgrada hotela izgrađena je 1937. godine na uglu ulica Balkanske i Nemanjine, a odmah posle Drugog svetskog rata je nacionalizovana, od nedavno i vraćena starim vlasnicima.

“AWB me je inspirisao da Hotel Beograd pretvorim u platformu koja će predstaviti dinamičnu umetničku scenu Beograda, a sama istorija ove zgrade pružila mi je odličnu podlogu za taj poduhvat. U okviru ovog jedinstvenog spomenika koji čuva toliko sećanja ovog grada, naši umetnici će u 68 soba predstaviti i svoje jedinstvene priče”“, objasnila je En Penhajsen, kustoskinja izložbe, koja živi i radi u Berlinu.

Program u Hotelu Beograd obuhvatiće i gostovanja značajnih domaćih i stranih profesionalaca iz savremene umetnosti, razgovore i predstavljanja kustosa iz Nemačke, Italije, Švajcarske i Švedske.

Umetnici će predstaviti radove u različitim medijima, od slikarstva, crteža, skulpture do performansa, video, zvučnih i svetlosnih instalacija.

Inicijator AWB manifestacije Ljudmila Stratimirović, inače umetnička direktorka KC Grad, zvanično je istakla da je postojala želja da se promoviše i ujedini umetnička scena Beograda, pri čemu su pokrenuli festival 2019. godine.

“Tada smo u razgovoru sa kustosima gostima iz raznih zemalja shvatili da je njima, pored umetničkih prostora, galerija i muzeja koje Art Weekend predlaže, vrlo zanimljivo da se upoznaju sa radom što većeg broja umetnika”, rekla je Stratimirović.
Kontaktirali su vlasnike kojima je restitucijom vraćen prostor i naišli su na interesovanje i podršku sa njihove strane, i istakli su uspešnu saradnju sa Natašom i Vladimirom Markovićem, vlasnicima hotela.

Publici će se na otvaranju, osim kustoskinje i inicijatorke AWB, obratiti Frank Bauman, direktor Goethe Instituta u Beogradu, kao i spomenuti Vladimir Marković, predstavnik vlasnika zgrade Hotela Beograd.

Art Weekend Belgrade je devetodnevna manifestacija koju je KC Grad pokrenuo u cilju promocije i razvoja domaće savremene umetničke scene.

Pored velike izložbe u Hotelu Beograd (20.10.-29.10.), program se sastoji od pratećeg programa na raznim lokacijama u gradu, kao što su izložbe u galerijama i umetničkim prostorima (20.10.-24.10.).

Veliki je spisak tih prostora za najnovije postavke: Galerija KC Grad, Muzej savremene umetnosti, Galerija-Legat Čolaković, U10, Singidunum, Mala galerija ULUPUDS, 03ONE, Galerija 1250, Blatobran, Galerija Rima, Institut Servantes, Galerija Zvono, Galerija B2, Remont, Kulturni centar Beograda, Umetnička galerija Stara kapetanija, Matrijaršija, DIM, Eugster.

Umetničku manifestaciju podržavaju – Gete Institut, Grupa 484, platforma „Srbija stvara“, Italijanski institut, Francuski institut, Austrijski kulturni forum, Švedska ambasada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.