U trendu

Hrvatski film “Tereza37” premijerno na 49. FEST-u

BEOGRAD – Hrvatski film “Tereza37” reditelja Danila Šerbedžije biće premijerno prikazan večeras u Glavnom takmičarskom programu na 49. FEST-u na sceni Kombank dvorane u Beogradu, najavljeno je u susretu sa medijima.

Zanimljivo je da scenario potpisuje glavna glumica u filmu Lana Barić, koja se prvi put u karijeri oprobala i u ovoj ulozi spisateljskog kreativnog rada, dok uz nju glume i Dragan Mićanović, Leon Lučev, Ivana Roščić, Marija Škaričić, i sve popularniji – Goran Bogdan, i drugi.

Radnja filma “Tereza37”, koji će i sutra imati projekciju u istom bioskopu, fokusirana je na naslovnu junakinju, koja i nakon 4. pokušaja ne uspeva da zatrudni.

Zaplet kreće kada joj njena doktorka – ginekolog, u neosetljivom maniru i u polušali predloži da krene da menja partnere i tako vara muža, ne bi li ostala u drugom stanju, jer možda baš to upali.

Upravo to će Terezi dati ideju da i krene u tu avanturu, i onda se u njenom životu nalazi čitava galerija likova na tom putu željenog potomstva.

Lana Barić, u Srbiji poznata po kriminalističkoj TV seriji “Besa”, izjavila je da je njen scenario na neki način studija žene, ali da više prikazuje njenu junakinju kao sporedan lik sopstvenog života.

Barić je istakla da je u svom prvom scenariju pisala o sebi, o ljudima koje poznaje, svom okruženju, porodici, sve što joj je blisko, jer nije bila previše “maštovita” da za svoj prvenac izmišlja kompletnu fikciju budućeg filma.

Reditelj Danilo Šerbedžija, sin slavnog glumca Radeta Šerbedžije, priznao je da se zaljubio u ovaj scenario na prvi pogled, odnosno u prvom čitanju.

Ipak, dugo su na njemu radili, kako kaže – “peglali su” temeljno tekst, išli i na radionice gde se scenario razvija, da bi ga doveli do savršenstva.

Film je osvojio mnoge nagrade na Festivalu u Puli, između ostalog i za najbolju režiju.

Reditelj je podelio i činjenicu da je sam grad Split u filmu odigrao veoma važnu ulogu, da je on duša filma, da diše i živi kroz junake, a ne samo kroz arhitektonsku lepotu.

“Čestitam direkciji FEST-a što su uspeli da ipak naprave festival, da može da se održava uživo, a ne onlajn, što je zaista fantastično. Ipak je film pravi hram umetnosti i neophodno je da se družimo i posećujemo na ovakvim smotrama, iako razumem druge da moraju emitovati filmove na internet platformama”, zaključio je režiser.

Terezinog muža Marka tumači Leon Lučev, koji je na FEST-u prisutan i sa ostvarenjem “Ribanje i ribarsko prigovaranje” uz Radeta Šerbedžiju.

Njegov lik je pomorac, često odsutan na dalekim putovanjima i standardno, kao mnogi muškarci, nezainteresovan za svoju suprugu, posebno ako mu ona ne nosi potomstvo.

Ova uloga se odlikuje velikom tišinom, otuđenjem, što je prepoznao glumac pri čitanju scenarija i malo ga je uznemirilo što mu je karakter dosta depresivan.

Lučev je izjavio da je koleginica Barić napisala scenario o nekoj normali koja danas nije normalna, što mu je posebno bilo zanimljivo.

Dramski umetnik je veoma prisutan u produkcijama filmova (“Krugovi”) i TV serija (“Dug moru” – dve sezone) u Srbiji, tako da se u ovom gostovanju oseća kao kod kuće.

Dragan Mićanović je opisao svog junaka Nikolu kao veoma dobrog, poštenog čoveka, koji je u betonu Splita ušao u život Tereze, gde je hteo mnogo više od tog poznanstva, ali kako to biva, neko drugi u tom odnosu ne želi više.

On tumači komšiju junakinje koji se preselio u Split da bi više vremena provodio sa svojom ćerkom.

Predstavlja se kao profesor matematike, ali mu Tereza ne veruje da je u toj profesiji, sumnja da je špijun.

“Divan je scenario, i ponosan sam što sam deo ovog projekta. Raditi sa Danilom, pravim majstorom je posebno dragoceno iskustvo”, preneo je utiske Mićanović.

„Moram reći da nisam izdržao da film gledam tek večeras na premijeri, toliko sam bio nestrpljiv da sam ga odgledao ranije i naravno sve mi se svidelo”, otkrio je utiske glumac, u poslednjem periodu manje prisutan na velikom ekranu, ali zato veoma tražen u TV serijama (“Dug moru”, “Kosti”, “Urgentni centar”, “Nečista krv”).

Glumica Ivana Roščić tumači rođenu sestru nesrećne junakinje, koja ima troje dece i predstavlja na neki način protivtežu Terezi, koja još nema potomstvo.

“Od početka do kraja sam pratila kako se scenario moje koleginice Lane razvijao, čitala sam sve verzije, i drago mi je da je odnos između moje I njene junakinje ostao isti, veoma lep i blizak”, rekla je Roščićeva o svojoj ulozi za koju je nagrađena u Puli 2020 u kategoriji najbolje epizodne ženske uloge.

Nakon premijere po festivalima čitavog regiona, film “Tereza37” će krenuti u redovno prikazivanje po Hrvatskoj od 10. juna, pretežno na otvorenim prostorima – terasama i na obalama mora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.