U trendu

I 85 godina posle ubistva nije poznato gde počiva Lorka

MADRID – Prošlo je 85 godina od ubistva Federika Garsije Lorke, jednog od najvećih španskih pesnika svih vremena, a mesto gde počiva njegovo telo još nije poznato.

Lorku, autora nezaboravnih pesničkih zbirki, kao što su „Ciganski romansero“ ili „Pesnik u Njujorku“, ubili su pripadnici Frankovog režima najverovatnije između 17. i 19. avgusta 1936, mesec dana nakon početka građanskog rata u Španiji, a njegovo telo nikada nije pronađeno, navodi Euronjuz.

Veruje se da je sahranjen u masovnoj grobnici, sa još najmanje 200 ljudi, na području Granade, njegove rodne provincije.

Pošto se do danas ne zna tačna lokacija njegove grobnice, to ovog pesnika čini simbolom svih žrtava frankoizma koje tek treba da budu identifikovane.

Citirajući neke od Lorkinih stihova, španski premijer Pedro Sančez odao je počast velikom pesniku.

„85 godina nakon pogubljenja, njegovo delo, njegovo nasleđe i njegov način viđenja i razumevanja stvarnosti i dalje živi“ , napisao je španski premijer na Tviteru.

Španska vlada nedavno je odobrila 150.000 evra za ekshumaciju ove masovne grobnice, radovi treba da počnu u novembru, a procjenjuje se da je u Španiji oko 130.000 žrtava koje se vode kao nestale tokom građanskog rata i Frankove diktature.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.