U trendu

Ibi opet u Ateljeu

Kraljevsko pozorište „Zetski dom“ sa Cetinja nedavno je gostovalo na sceni beogradskog Ateljea 212 sa kultnim naslovom ove kuće: „Kraljem Ibijem“ Alfreda Žarija. Tako se Ibi ponovo našao među beogradskom publikom.

Za razliku, međutim, od stare predstave – u kojoj su briljirali veterani poput Zorana Radmilovića, Taška Načića i Petra Kralja, a koju je režirao nedavno preminuli Ljubomir Muci Draškić – ovoga puta Ibi se pojavio u liku jednog drugog maestralnog glumca, Petra Božovića, i rediteljskom viđenju Slobodana Milatovića.

Božović se dugo opirao ovoj ulozi, najviše zbog toga što ona nosi oreol glumca koji je zauvek ostao zapamćen u roli suludog kralja. Mnoge predstave koje su rađene kao rimejkovi nisu sjajno prošle, no to nije bio slučaj sa ovom postavkom.

Odluka o tome da se poznati Žarijev komad o deformitetima upravljanja državom postavi donesena je inače povodom ponovnog otvaranja „Zetskog doma“, a reditelj i upravnik prelomili su da upravo „Kralj Ibi“ bude drama čija će se scenska postavka predstaviti nekoj novoj pozorišnoj publici kao preki nalog vremena u kojem živimo. Proces rada na predstavi svakako je bio težak, jer je trebalo spojiti nespojivo: predstava ima jako malo pokreta, sve je u svedenim crno-belim tonovima, glumci igraju paralelno sa vešto napravljenim lutkama, i u takvim prilikama ostvareni rezultat mogao je da bude daleko od očekivanog. To se ipak nije dogodilo zahvaljujući Petru Božoviću, koji je briljirao u ulozi Ibija, ali i njegovoj partnerki, koja je sve vreme uz njega na sceni, Varji Đukić, u ulozi majke Ibi. Ostale uloge bile su poverene mladim glumcima Cetinjske akademije.

Zetsko pozorište je inače jedno od pozorišta sa podužim stažom, staro 120 godina, a u poslednje vreme imalo je čak četiri dramske i jednu opersku premijeru. Kao osnovnu ideju repertoarske politike ove kuće, mogli bismo da uzdvojimo spoj tradicije i modernog izraza, kao i težnju da se predstave igraju u vidu gostovanja po čitavom „umetničkom tržištu“ bivše Jugoslavije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar