U trendu

Instalacija „Budućnost kakvu želimo“ u Botaničkoj bašti

BEOGRAD – Umetnička instalacija „Budućnost kakva nas čeka/ Budućnost kakvu želimo“ glavne umetnice i dizajnerke Eme Milutinović sa grupom drugih mladih aktivista, povodom Međunarodnog dana mladih, predstavljena je danas u Botaničkoj bašti „Jevremovac“.

Koncept instalacije predstavljen je kroz kolaž koji je oslikan na metalnoj konstrukciji, koja je osmišljena kao tunel, u vidu optičke iluzije gde se smenjuju dve verzije budućnosti u zavisnosti od ugla gledanja, sa jedne strane posmatraču se nudi pogled na održivi zeleni grad budućnosti, dok druga strana zamišljenog tunela predstavlja viziju budućnosti klimatske katastrofe.

Instalacija je delo petoro mladih umetnika među kojima su Marta Svjetlošak, Petar Marković i Ana Jovanović, na čelu sa umetnicom i dizajnerkom Emom Mladenović i arhitektom i projektantom instalacije, Pavlom Jovanovićem.

Posetioci su imali priliku da pogledaju umetničku instalaciju, koju su dvoje umetnika oslikavali i na samom predstavljalju, te da prođu kroz „tunel promene budućnosti“ i vide dve perspektive jednog grada.

Ema Milutinović istakla je da „nije ni shvatala koliko mladi, zapravo, imaju moć da promene stvari“.

Ona je navela da je umetničkom instalacijom želela da predstavi trenutne klimatske probleme putem iluzije, tako što se posmatraču „grad lepe budućnosti“ pretvara u „grad loše budućnosti“.

„Kada gledalac prođe kroz ovaj tunel njegova vizija se menja, to označava i našu perspektivu koja može da se promeni i da mi svojim delovanjem imamo moć da promenimo našu budućnost i da je uzmemo u svoje ruke“, rekla je Milutinović.

Koordinatorka projekta i saradnica za moderniniaziju i osnaživanje mladih iz WWF-a: Mina Mirić istakla je značaj uključivanja mladih u projekte zaštite planete Zemlje povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih.

„Kao organizacija vidimo mlade, pre svega, kao partnere, ali i kao kokreatore i veoma značajne saradnike koji se tiču zaštite prirode. Upravo su oni ti koji dolaze do najinovativnijih i najkreativnijih rešenja, poput instalacije koju danas možete videti u Botaničkoj bašti i instalaciji koju možete da nastavite da gledate kako nastaje i kako se završava tokom nekoliko narednih nedelja“, rekla je Mirić.

Na predstavljanju instalacije prisutnima se obratila i prof. dr. Gordana Subakov Simić, upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac“ Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koja je istakla značaj Botaničke bašte, u čijoj saradnji sa organizacijom „WWF“ je napravljena umetnička instalacija u cilju predstavljanja potencijalno katastrofalnih posledica klimatske krize.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.