U trendu

Institut za umetničku igru: Yoram Karmi dolazi u Srbiju

BEOGRAD – Institut za umetničku igru iz Beograda najavljuje veoma raznovrstan, hrabar i ambiciozan program za 2022. godinu, među kojima je i gostovanje koreografa Yoram Karmi iz „Fresco Dance“ kompanije iz Izraela.

Nova godina za ovu instituciju je započela tradicionalnim seminarom iz oblasti klasičnog baleta koji je vodila koreografkinja i balet majstor Saša Evtimova iz Severne Makedonije.

U ovoj ustanovi se ravnopravno obrazuju budući igrači u polju klasičnog baleta, savremene igre i narodne igre.

Tokom februara će premijerno biti izveden koncert Bobana Kostića, diplomski rad na odseku scenska narodna igra i muzika.

U Studentskom kulturnom centru 25. februara biće predstavljen projekat “Telo u fokusu” – prezentacija studentskih radova koji su nastali na predavanjima kod prof. dr Snežane Arnautović Stjepanović i prof. Dijane Milošević, osnivača čuvene trupe “DAH teatar”.

Februar će obeležiti i gostujuća predavanja koreografa i igrača iz Slovenije Luke Ostreža, laureata poslednje edicije Festivala koreografskih minijatura.

Tokom marta, Institut za umetničku igru će ugostiti koreografkinju Ritu Gobi, koja će raditi sa studentima na odseku savremena igra i koreografija, a sve uz podršku Mađarskog kulturnog centra u Beogradu.

April je tradicionalno mesec posvećen Međunarodnom danu igre (29. april) tako da će se uz druge manifestacije, održati „Nedelja igre“ u okviru koje će biti predstavljeni mnogi performansi i koreografije u javnim prostorima.

Takođe, u aprilu će biti održana intenzivna predavanja i radionice iz savremene igre koje će voditi Yoram Karmi iz „Fresco Dance“ kompanije koji uz podršku Ambasade Izraela u Srbiji, dolazi iz Tel Aviva.

U poslednjem vikendu maja biće održana druga edicija Festivala “Sola” na kom će biti predstavljeni umetnici iz Belgije, Hrvatske, Izraela, Austrije i Srbije, na nekoliko atraktivnih lokacija u Beogradu i Novom Sadu.

Kraj juna je rezervisan za premijerno izvođenje diplomske predstave šeste generacije studenata svih odseka, a koreografiju će realizovati Tamara Gvozdenović, koja već dugo živi i stvara u Francuskoj.

Institut za umetničku igru biće i domaćin međunarodne umetničko stručne konferencije na temu “Budućnost akademsko zasnovanim izvođačkim umetnostima u post kovid svetu”.

Letnji seminar za umetničku igru biće održan od 1. do 10. jula u Vranju, a ove godine će ponovo biti predavači iz Velike Britanije, Hrvatske, Japana i Kube.

Kompanija balet mladih predstaviće se premijerno u koreografijama Amalie Mindrutiu – balet majstora iz Rumunije, a tradicionalni “Showcase” biće izveden u novembru ove godine.

Nakon uspešne prezentacije Instituta za umetničku igru na Expo izložbi-u u Dubai, svoju promociju ovaj jedini visokoškolski program iz oblasti umetničke igre u Srbiji, svoj program predstaviće i u Egiptu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.