Iranska glumica Golšifteh Farahani u ulozi Ane Karenjine

Iranska glumica Golšifteh Farahani, koja osam godina živi u Francuskoj, tumačiće ulogu Ane Karenjine u istoimenoj pozorišnoj predstavi na sceni pariskog Pozorišta Tempet, što je njena prva pozorišna uloga otkako je napustila Iran, prenela je agencija Frans pres.

Predstava „Ana Karenjina“, koju je po romanu Lava Tolstoja režirao Gaetan Vasar, igraće se od 12. maja do 12. juna u Pozorištu Tempet u Vensenu, istočnom predgradju Pariza.

„Ta uloga za mene predstavlja povratak mojim najdubljim korenima“, rekla je Frans presu 33-godišnja glumica.

Pre nego što je postala prva iranska glumica koja je posle Islamske revolucije zaigrala u Holivudu,  Farahanijeva je stekla filmsko i pozorišno iskustvo u svojoj zemlji, zahvaljujući ocu Bezhadu Farahaniju, glumcu i pozorišnom reditelju.

Medjunarodnu popularnost doneo joj je film „Krug laži“ Ridlija Skota, u kojem je glumila zajedno sa Leonardom di Kapriom i Raselom Krouom, ali se u Iranu našla na udaru žestokih kritika jer se pred kamerama pojavila nepokrivena.

Iranske vlasti zabranile su joj izlazak iz zemlje i oduzele joj pasoš, ali je Farahanijeva ipak uspela da napusti Iran i ode u Francusku.

„Život u egzilu je kao život posle smrti deteta, koje nikada ne možete zaboraviti, ali takodje i dragoceno iskustvo, jer iako sam izgubila svoju zemlju, osvojila sam svet“, rekla je glumica, koja je rodnu zemlju napustila sa 24 godine.

Ona je rekla i da njen izbor za ulogu Ane Karenjine nije bio slučajan, jer je Tolstojeva junakinja, baš kao i ona, izabrala da živi bez kompromisa i bori se za svoje snove, ali je tu slobodu skupo platila.

Farahanijeva, koja će se iduće godine pojaviti u petom nastavku filmskog serijala „Pirati sa Kariba“, učestvovaće i na ovogodišnjem Kanskom festivalu od 11. do 22. maja, kao deo glumačke postave filma „Peterson“ Džima Džarmuša.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.