U trendu

Istraživanje: Naučnici izlečili miševe od raka dojke za dve nedelje

ŠANGAJ – Mala baterija-implant je izlečila rak dojke kod miša za dve nedelje, što bi moglo da ulije nadu čovečanstvu da se može izboriti sa ovom opakom bolešću, preneo je „San“.

Uređaj radi tako što stvara mali mlaz u slanoj vodi ubrizganoj u tkivo oko tumora, iz kojeg isisava kiosenik.

Istraživači kažu da se baterija puni sama i da traje do 500 sati.

Uređaj izgladnjuje ćelije raka uskraćujući im kiseonik, što je stanje koje se zove hipoksija.

Tehnika takođe povećava efikasnost specijalnih lekova koji ciljaju oblasti hipoksičnih ćelija.

Vodeći autor istraživanja, profesor Fan Džang sa univerziteta Fudan u Šangaju rekao je da se posle 14 dana tumor dojke kod miševa koji su imali implantiranu bateriju u kombinaciji sa lekovima smanjio za 90 odsto, a kod četiri miša tumor je potpuno nestao.

„Tumor kod miševa koji nisu imali kombinaciju baterija i lekova je ostao iste veličine, a negde se i uvećao“, rekao je Fan.

Lekovi koji su korišćeni zovu se HAPs – hipoksija-aktivni prolekovi, ali nisu odobreni za kliničko korišćenje zbog ograničenog znanja o njihovoj efikanosti.

„Tumori obično vuku kiseonik iz okolnih nekanceroznih tkiva dok rastu, što dovodi do toga da ćelije ostaju bez kiseonika ili postaju hipoksične. HPA deluje tako što cilja samo kancerogene ćelije, minimizirajući štetu zdravim ćelijama i smanjujući nuspojave. Baterija može da pokrije tumor i da uzima kiseonik non stop 14 dana“, rekao je kineski istraživač.

Međutim, profesor Randal Džonson sa unverziteta Kembdiž upozorio je da uvođenje hipoksije u kancerogene ćelije može da dovede do širenja kancera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.