Italija pomogla novi film Maje Miloš sa 150.000 evra

BEOGRAD – Nakon uspeha na konkursima Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centra, Filmskog fonda Holandije i programa MEDIA Kreativna Evropa, novi film srpske rediteljke Maje Miloš „Pukotina u ledu“, dobio je podršku i u Italiji, na konkursu tamošnje Direkcije za film i audiovizuelno stvaralaštvo.

Podrška iznosi 150 hiljada evra, a italijanski koproducent je kuća NIGHTSWIM S.R.L..

Autorka o ojašnjava da se „Pukotina u ledu“ bavi pitanjima integriteta žena u materijalistički i takmičarski ustrojenom svetu punom agresije.

„Film prati junakinjino intimno putovanje samoprihvatanja i integriteta, potcrtavajući obim degradacije i eksploatacije žena kroz razne društvene slojeve, s ciljem da na sirov način oslika stvaran život bez propratnog moralisanja. Narativni modeli bajki su uronjeni u savremenu priču kako bi se istražilo kako humanističke ideje bajki funkcionišu u današnjem svetu“, kaže Miloš.

Maja Miloš je diplomirala na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti. Učestvovala je u programu Berlinale Talent Campus, kao i u dokumentarističkom programu La Femis.

Režirala je jedanaest kratkometražnih filmova, od kojih je većina nagrađena na nacionalnom i internacionalnom nivou.

Njen prvi dugometražni film Klip (2012) prikazan je na međunarodnim filmskim festivalima u Roterdamu, San Sebastijanu, Torontu, Moskvi, Karlovi Varima, Solunu, Minhenu, Tansilvaniji, i osvojio je brojne nagrade, uključujući Nagradu Tigar u Roterdamu.

Bila je članica žirija festivala u Roterdamu, Sarajevu, Karlovi Varima, Pančevu, Leskovcu.

Radi kao asistentkinja na katedri filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.