U trendu

Ivan Karl: Beograd je otvoren grad, a Srbija svetionik

BEOGRAD – Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl potvrdio je Tanjugu da je jubilarni 30. Beogradski letnji festival (Belef) je spreman za kraj juna, nešto svedeniji po formi i trajanju u odnosu na prošlu godinu, a između ostalog publika će imati priliku da vidi izvođnje predstave „Tramvaj zvani želja“, Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Lenke Udovički, 24. juna na sceni Pepi Lakković BDP-a.

Kako je Karl napomenuo muzički ukrasi u pretežno pozorišnom programu festivala biće koncerti Bilje Krstić i Bistrika i simfonijskog orkestra RTS.

„Cebef je otvorio koncertnu sezonu za koju se traži karta više, Odbor Sajma knjiga je počeo sa pripremama manifestacije koja se uz slogan „Povratak napisanih“ konačno vraća u oktobru mesecu. Umetnički direktor Ivan Medenica i Odbor Bitefa me je upoznao sa ambiciozim programom 56. izdanja festivala. Obradovao me je potez Dom omladine čiji tim organizuje Džez festival. Potpisali su ugovor sa Muzičkom produkcijom RTS za niz vrhunskih džez koncerata Big Benda RTS u velikoj sali DOB. Baš na tom mestu će 21. juna na svetski praznik muzike uz Big Bend RTS nastupiti gost iz Nemačke, džez trombonista i kompozitor Nils Vogram“ kaže Karl.

Karl je sa svojim timom obezdedio održavanje manifestacija iz oblasti kulture i umetnosti u vreme pandemije korana virusa po kojima je Beograd prepoznatljiv.

„Svedoci smo nepredvidivih vremena, taman što se korona smirila i svela na procente koji ne remete osnovne životne tokove, razbuktao se rat na evropskom tlu u Ukrajni, sa posledicama geopolitičkog zemljotresa. Iskustva koja nisu laka, nas čine jačim i kako smo se izborili sa izazovom kovida, tako ćemo prebroditi i aktuelni, stim da u ratu koji nije naš, ishod i posledice ne zavise od nas. Biće kako se veliki dogovore, a na nama je da štitimo svoje interese i pritom održimo objektivnost. Mislim da je Srbija po tom pitanju svetionik u ovom delu sveta. Što se manifestacija tiče, Fest je na svom završetku odaslao poruke mira i optimizma, a molitva za mir je bila poruka i ovogodišnje spasovdanske litije. Beograd je otvoren grad za sve ljude, i takve su naše manifestacije i programi ustanova kulture“ kazao je Karl.

Čini se da beogradska pozorišta na repertoaru imaju sve više odličnih predstava nastalih za vreme kovid krize i u momentima kada je ona jenjavala.

Karl ističe da je za njegov tim jedan od navećih izazova bilo funkcionisanje pozorišta u doba pandemije.

„Nedavno smo se na istom mestu, terasi Ateljea 212, prisetili prvog zajedničkog sastanka sa direktorima svih beogradskih pozorišta koji je održan pre dve godine, neposredno po ukidanju vanrednog stanja kada smo se pod maskama okupili da vidimo šta i kako tokom i nakon prinudne pauze u radu teatara. Tokom 2020. i 2021. sastajali smo se redovno, uvek u drugom prestoničkom pozorištu, mislim da smo dva puta okrenuli taj krug, i prolazili apsolutno svaki detalj i prepreku. Upravo je to zajedništvo u pristupu i rešavanju svakog problema, čini mi se bilo presudno da održimo entuzijazam i elan za rad u nimalo lakim uslovima. Sačuvali smo ljude i resurse i repertoar. Publika će pamtiti predstave, naši ljudi u pozorištama dešavanja iza scene“ kazao je Karl.

Sekretarijat za kulturu je i na različite načine pomogao socijalno ugrožene u institucijama kulture ali i samostalne umetnike na teritoriji Beograda…

Karl napominje da je beogradska administracija u vreme korone prva reagovala i isplatila smo tri mesečne nadoknade za sve samostalne umetnike na teritoriji Beograda, po evidenciji reprezentativnih udruženja.

„Takođe Sekretarijat je pomogao oko spiskova koji su tada dostavljeni kolegama iz republičkog ministarstva kulture, a premijerka Ana Brnabić je prihvatila predlog koji je izneo Goran Vesić, da se na republičkom nivou istovetna tromesečna pomoć isplati jednokratno kako bi vremenski sustigla poslednju ratu Beograda“

Jubilarni 50. Fest je bio po opštim ocenama fantastičan u odnosu na uslove u kojima se održavao.

Isto važi i za ostale manifestacije poput Bitefa, Bemusa…

Karla kaže da nije bilo puno optimizma u prvoj polovini 2020. godine.

„Usled korone su otkazani Kratki metar, Belef, Festival u Sopotu. Jasno je bilo da Sajma knjiga neće biti, a 49. FEST je sa svojim redovnim terminom u februaru 2021. bio daleko. Tada je doneta možda najvažnija odluka u novijoj istoriji Festa, a to je da neće biti otkazivanja i da će se insistirati na kontinuitetu festivala kome ne sme da se ponove 1993. i 1994. godina kada zbog sankcija UN i pasivnosti Saveta, Festa nije bilo. Bitef je očuvan u formi prologa, sa dve gostujuće predstave i mojim predlogom da se 2021. održi tzv. duplo izdanje. Isto rešenje je primenjeno i za Kratki metar, dok je Bemus sa oktobra pomeren na novembar i uz velike napore Cebefa realizovan sa više od pola planiranih koncerata.

Prema Karlovim rečima „tada je vakcina već bila na vidiku i delovalo je da bi epidemija mogla da se donekle obuzda u prvoj polovini 2021. godine.

„49. Fest je održan u maju kao presedan i podvig. Njegov brat blizanac je 50. Fest i ja ih posmatram kao dva dela jednog velikog filma. Fest je sada na raskrsnici i smer koji izabere može i treba da bude novi početak“ rekao je Karl.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.