U trendu

Ivan Radovanović predstavio novu knjigu

BEOGRAD – Novinar Ivan Radovanović predstavio je danas, , u društvu prijatelja, kolega, urednika beogradskih medija, svoju novu knjigu „A sada, nešto sasvim drugačije: Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine“.

Radovanović se, nakon prethodnih dela, „Dubrovnik“ i „Peti oktobar“, u ovom novom, romanu, trudio da pobegne od politike.

Knjiga je, inače, kako sam autor kaže, nastajala usred prolećnog dela suzbijanja pandemije virusa covid 19.

„Osećao sam potpunu slobodu dok sam pisao. Knjiga je neka vrsta mog odgovora na sve ovo na šta smo primorani ovih dana u takozvanoj novoj realnosti. Ona je dokaz da i u specijalnim vremenima čovek može da misli i da radi, stvara. Ako knjiga kod čitalaca bude izazivala osećaj slobode ili podstakne da se bave pre svega sobom i ostalim stvarima u životu biću skroz zadovoljan“, rekao je Radovanović za Tanjug.

U procesu stvaranja bilo mu je kako kaže, najteže, da joj se „odupre“.

„Ta knjiga je dohvatila mene u istoj meri kao i ja nju. Morao sam često da stajem, jer me je nekako gurala iz dana u dan do samog kraja“, kazao je Radovanović.

Promociji knjige su, pored Radovanovićevih kolega, prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i autorovi prijatelji iz javnog, kulturnog i političkog života, glumac Svetislav Bule Goncić, reditelj Milorad Milinković, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, direktorka nevladine organizacije CEAS Jelena Milić i drugi.

Knjiga se pojavila u izdanju Albion Books-a, a na promociji je, pored autora, govorio i recenzent romana Muharem Bazdulj.

„Isak Deus je svedok istorije, usamljeni pustinjak koji se uvek nađe na raskrsnici značajnih događaja i vekova. Za razliku od standardnih istoričara, njegova zapažanja su vanvremenska, potpuno subjektivna i ljudski grešna. Knjiga počinje Vitgenštajnovim citatom – „Granice mog jezika znače granice mog sveta“, jer Isak Deus predstavlja za mene upravo to – brisanje granica i osvajanje lične slobode, toliko neophodne u ovom vremenu opštih misli i navijačkih parola. I kada priča sa Napoleonom, Edipom ili Davidom, Isak uvek u podsvesti ima najznačajniju osobu u svom životu – svoju babu. A ta baba živi u soliteru na Novom Beogradu i odbija da Bogu pokloni dres Saleta Ilića. Zašto ga je odbila, koji mu je dres na kraju obećala i kakva je tu uloga Grete Tunberg – to će saznati svako ko se pridruži Isaku Deusu u ovoj avanturi“ , rekao je autor.

U „čitanju“ recenzenta, Bazdulja, Radovanoviću je nadasve stalo do humora koji ide od suptilnih aluzija do karnevalsko-baroknih preterivanja, koji, kaže, mogu da podsete i na „Top listu nadrealista“…

„‘Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine'“ je jedna od onih knjiga koje se čitaju više pita. Suzan Zontag veli da su jedino takve uopšte i vredne čitanja. Ako iskustvo ovog čitaoca ima u tom smislu neku težinu i indikaciju za buduće čitaoce, prvi put se čita brzo, sve po redu, kao roman. A drugi put, i kasnije, može i skoro nasumice, otvoriš knjigu uz početak ili uz kraj ili iz sredine, pa pročitaš dva-tri poglavlja“, kaže Bazdulj.

Ivan Radovanović je bio novinar i urednik u listovima „Politika“, „Borba“, „Vreme“, „Dnevni telegraf“, „Evropljanin“, osnivač i vlasnik dnevnika „Borba“, kao i urednik informativnog programa BK televizije.

Autor je pet knjiga: „Ništa“, „Kratka istorija života u mrtvom gradu“, „5. oktobar“ (sa Draganom Bujoševićem), „Dubrovnik“ i „Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar