U trendu

Ivanišević:Istorija i kulturna baština u službi turizma

NOVI SAD – Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević posetio je danas Maticu srpsku gde je istakao važnost vrednovanje istorije i kulturne baštine u cilju razvoja turizma.

U najstarijoj srpskoj književnoj, kulturnoj i naučnoj instituciji Ivanišević je razgovarao sa njenim predsednikom prof dr. Draganom Stanićem i generalnim sekretarom dr Milanom Micićem.

Sastanak je bio posvećen definisanju pravaca razvoja i unapređenja verskog, kulturološkog, ali i zdravstvenog i ostalih vidova turizma na teritoriji AP Vojvodine.

Pokrajinski sekretar Ivanišević upoznao je učesnike s potrebom da se naredne godine kreira nov strateški dokument za period od pet ili više godina, koji podrazumeva razvoj turizma u Vojvodini, te pozvao visoke predstavnike ove ugledne institucije na učešće u radnom telu koje će biti formirano tim povodom.

„Potrebno je objediniti sve važne institucije. Ne možemo govoriti o razvoju turizma, a da izostavimo tradiciju i kulturu, jer se upravo kroz tradiciju i govori o turizmu. Kulturno-istorijska baština svakako je važan turistički potencijal. I domaćim i stranim turistima moramo približiti sva bogatstva i resurse koje posedujemo. Akcenat će biti stavljen i na izvesne vidove turizma, tačnije na verski, cikloturizam, zdravstveni i gastroturizam“, rekao je Ivanišević, podsetivši da je turističku ponudu neophodno obogatiti brojnim sadržajima kako bi svaki posetilac pronašao sebe i svoje mesto u takvoj celini.

Sekretar je izrazio spremnost da Maticu srpsku uključi u sve aktivnosti i promociju kulturnog, istorijskog i drugih vidova turizma u okviru kojih bi ova značajna institucija imala veliki uticaj na samu vidljivost i autentičnost mikrolokacija i njihovih pojedinačnih turističkih aspekata.

Predsednik Stanić je istakao važnost kulturnog turizma, koji je sve zastupljeniji i značajniji, što će posebno doći do izražaja u okviru manifestacija predviđenih za 2022. godinu, odnosno godinu u kojoj je Novi Sad Evropska prestonica kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.