U trendu

Ivanu Ikiću nagrada “Živojin Žika Pavlović“ za film “Oazu“

LESKOVAC – Reditelj Ivan Ikić ovogodišnji je dobitnik Gran pri nagrade „Živojin Žika Pavlović“ na 14. Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije, saopštila je danas direkcija manifestacije.

Jednoglasnu odluku o dobitniku doneo je žiri koji čine reditelj Goran Marković, slovenački reditelj Klemen Dvornik i glumac Marko Janketić, koji su naveli da „reditelj sa jednostavnom lakoćom filmskog jezika i nenametljivim rediteljskim postupkom otkriva neobičnu, a univerzalnu ljubavnu priču“.

Žiri je drugu nagradu „Živojin Žika Pavlović“ dodelio Danilu Šerbedžiji za film “Tereza 37“, a treću Antoneti Alamat Kusijanović za ostvarenje “Murina“.

Specijalno priznanje za režiju dobio je Srđan Dragojević za „Nebesa“.

Dobitnica nagrade „Liffe“ za najbolju žensku ulogu je Lana Barić za naslovnu rolu u filmu „Tereza 37“, dok je priznanje za najbolju mušku ulogu pripalo slovenačkom glumcu Sandiju Pavlinu za ulogu u filmu “San Remo “ u režiji Miroslava Mandića.

U selekciji „Divlji film“, žiri koji čine reditelji Marko Sopić i Siniša Cvetić i dramaturg Kosta Peševski za najbolju režiju je nagradio Dalibora Matanića za film “Zora“ i obrazložio da on “na najbolji način svojom originalnošću i autentičnošću filmskog jezika i vizuelnom estetikom predstavlja upravo ono što se traži u ovoj selekciji“.

Gran pri „Radomir Bajo Šaranović“ za najboljeg mladog reditelja u selekciji „Studentski film“ osvojila je Isidora Ratković iz Sarajeva za ostvarenje „Zašto ne zaplešete?“.

Druga nagrada za najboljeg mladog reditelja otišla je u ruke Matiji Lukaču za režiju filma „Polica 21“, a treća nagrada Nikoli Vučiniću za ostvarenje „Velika dostignuća“.

Nagrade će biti uručene večeras u Narodnom pozorištu u Leskovcu na ceremoniji svečanog zatvaranja Festivala, a nakon projekcije filma „Nečista krv – greh predaka“ u režiji Milutina Petrovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.