U trendu

Ivi Brdar nagrada Hartefakta za savremenu angažovanu dramu

BEOGRAD – Prva nagrada regionalnog konkursa za najbolju savremnu angažovanu dramu u organizaciji Hartefakt fonda pripala je Ivi Brdar, dramskoj autorki iz Beograda, koja živi i radi u Berlinu za komad „Muškatle mogu preživeti sve“.

Na konkurs je prispelo 45 drama iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Žiri u sastavu Šanina Mirčevska, dramska autorka, dramaturškinja i profesorka iz Skoplja, Alban Ukaj, glumac iz Sarajeva, Biljana Srbljanović dramska autorka, profesorka iz Beograda uz pomoć Tijane Grumić, dramske autorke i dramaturškinje doneo je jednoglasnu odluku da nagradi Ivu Brdar.

Žiri ističe da je ovaj tekst poetično-mračna, cinično-melanholična, ali i veoma duhovita i sentimentalna drama o raslojavanju društva „na spratove“, raspadu porodice, odlascima, opraštanjima, nemogućnosti da se ode ili da se drugom dopusti odlazak.
Tekst je izuzetno vešto napisan, zrelim, samosvojnim jezikom, poezijom od običnih reči, lucidan, duhovit, bolan.

Teče lako i veoma brzo se čita, napetost traje sve vreme, i samo slutimo šta može da se desi.
Žiri drugu nagradu dodeljuje drami „O(p)stanak“ autorki Mine Ćirić i Jasmine Venčanski iz Beograda i Pančeva.

Treća nagrada pripada drami „Demencija“ autora Bogdana Španjevića iz Beograda.
Žiri je doneo odluku da posebno istakne još dve drame: „Klasa iznad“ autorke Dore Golub iz Virovitice koja živi i radi u Zagrebu i dramu „Sve je to iz kuće“ Emine Omerović iz Zagreba, koja živi i radi u Sarajevu.
Pobednički tekstovi prethodnih konkursa su sada već poznate drame Olge Dimitrijević „Radnici umiru pevajući“ i Doruntine Bashe „Prst“, Vesne Perić „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“, Mirze Skenderagića „Probudi me kada završim“ i tekst Staše Bajac „Ovaj će biti drugačiji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.