U trendu

Izašlo dopunjeno izdanje knjige Dušana Spasojevića

BEOGRAD – Iz štampe je izašlo drugo, dopunjeno izdanje knjige „Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“ autora Dušana Spasojevića, ambasadora Srbije u Atini“, saopštila je izadavačka kuća „Čigoja“

Prvo, prošlogodišnje, izdanje imalo je izvanredan ođek kako u stručnoj tako i u široj javnosti, i na markantan način obeležilo izdavačku sezonu.

Knjiga je dobila niz afirmativnih prikaza u vodećim dnevnim listovima, nedeljnicima i časopisima, i bila predmet naučnih seminara, rasprava i tribina.

Jednako snažan eho doživela je i u Grčkoj.

Izlazak grčkog prevoda predviđen je za ovu godinu, kod vodećeg grčkog izdavača „Kastanjotisa“.

„Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“ prva je knjiga na srpskom jeziku koje se bavi temom današnje Grčke, temeljima na kojima je uspostavljena moderna grčka država i stvoren nacionalni identitet savremenih Grka. Nastala je kao plod višegodišnjeg predanog rada, koji je podrazumevao istraživanje opsežne arhivske građe i literature, uključujući i grčku, čiji jezik autor govori.

Reč je o posebnom izdanju u zajedničkom poduhvatu izdavačke kuće Čigoja štampa, Instituta za noviju istoriju, Instituta za evropske studije i Fondacije „Šaper“.

Podsećamo da se knjiga, čiji su recenzenti trojica uglednih istoričara, profesori beogradskog i solunskog univerziteta Milan Ristović i Spiridon Sfetas i direktor Instituta za noviju istoriju dr Mile Bjelajac, pojavila o dvestotoj godišnjici početka borbe za oslobođenje Grka od turske okupacije.

U zajedničkom predgovoru knjizi prof. Milan Ristović i prof. Spiridon Sfetas navode da „Spasojević, pažljivo rasplićući klupko događaja, uticaja, ličnosti, uvodi čitaoca u složen splet suprotstavljenih odnosa velikih evropskih sila po pitanju politike prema Osmanskom carstvu, toku i koncepcijama ustanka, ulozi u pružanju podrške grčkim ustanicima kao i njihovim dugotrajnim uticajima koji su od prvih dana postojanja mlade Helenske kraljevine podgrevali unutrašnje podele i sukobe“.

Pisci predgovora podvlače da autor „ubedljivo prikazuje borbu, ustaničke pobede i poraze, sukobe njenih vođa oko prvenstva i vlasti, dajući i biografski precizno iscrtane likove ključnih ličnosti“, te da „ukazuje na povezanost srpskog i grčkog pokreta, međusobne veze i uticaje, ali i njihove različite puteve i osobenosti i dinamike“.

„Srbi vole ali ne poznaju Grke“, napisao je prof. dr Darko Tanasković u svom osvrtu na knjigu, ističući da će ona svakako doprineti prevazilaženju te okolnosti.

Prema njegovim rečima, Spasojević nam je „darovao mnogo više od pouzdanog vodiča kroz razdoblje u kome su stvorene grčka država i moderna nacija, darovao nam je dragoceno epistemološko polazište za ozbiljnu karakterologiju Grka“.

Autor knjige „Grčka: rat za nezavisnost, stvaranje države i preporod nacije“ Dušan Spasojević je diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu, a magistrirao međunarodne odnose na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Između 2000. i 2013. godine obavljao je dužnosti šefa Kabineta saveznog ministra unutrašnjih poslova, spoljnopolitičkog savetnika predsednika Republike, pomoćnika ministra i državnog sekretara odbrane, kao i ambasadora Srbije u Turskoj.

Od 2016. godine je srpski ambasador u Grčkoj.

U ranijim politikološkim studijama i esejima pretežno o međunarodnim odnosima, među kojima je i knjiga Između Turske i Evrope, Spasojević je ispoljio naučničku strast i temeljitost u studiranju građe, i, istovremeno, talenat da to izrazi na moderan način.

Spasojević, u napomeni uz drugo izdanje, ističe da je pišući ovu monografiju ciljao, između ostalog, da u istoriji pronađe ono što je živo i danas, i da to da predstavi na sugestivan i jasan način.

„Živa je danas, jamačno, borba za slobodu i državu, pa se i meni, učinila, i čini, tako bliskom i grčka borba koja je povedena pre dva veka. Drugo, dopunjeno izdanje na srpskom jeziku koje se nalazi pred Vama, kao i grčko izdanje koje se sprema, pokazuju da pisana reč ima život ako uspe da ga pronađe i dotakne“.

Knjiga ima 420 strana, opremljena je bogatim naučnom aparatom, najprobranijim ilustracijama i izuzetno korisnim, specijalno za nju izrađenim geografskim mapama, koje verno odslikavaju istorijske procese.

Knjiga je dostupna u svim boljim knjižarama u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.