U trendu

Izdavačka kuća Booka objavila novi roman Olje Savičević Ivančević

BEOGRAD – Izdavačka kuća Booka na početku godine objavila je „Ljeta s Marijom“ hrvatske pesnikinje i spisateljice Olje Savičević Ivančević, roman o ženskom iskustvu i ženskim pričama koje su mahom bivale nezapisane i skrajnute, saopštili su iz Booke.

U nizu epizoda, pre svega leti, prepričavaju se intimni događaji iz života pet generacija Marija jedne dalmatinske porodice.

Savičević Ivančević u svom novom romanu piše kako su one odrastale i volele, kako su preživljavale ratove, velike i male društvene promene, o čemu su mislile u svojim kuhinjama i sobama i šta su jedna drugoj pričale.

Oslanjajući se na ličnu porodičnu istoriju, autorka pripoveda intimnu istoriju sveta i univerzalnu priču o ženama i devojčicama, majkama, ćerkama, sestrama, o njihovim odnosima, kao i o odnosima s muškarcima koji su im bliski.

„Olja Savičević Ivančević iznimno vje?to vlada jezikom, ekonomična je i jasna, ali i, što je važnije, zavodljiva. „Ljeta s Marijom“ fokusirana su na svakodnevicu, na intimno i skriveno, gđe se o velikim povijesnim događajima ne govori, ali se jasno čuje njihov eho“, napisala je bosanskohercegovačka književnica Magdalena Blažević.

Olja Savičević Ivančević, rođena u Splitu 1974, autorka je sedam zbirki pesama, zbirke priča „Nasmijati psa“ (2006), romana „Adio, kauboju“ (2010), „Pjevač u noći“ (2016) i „Ljeta s Marijom“ (2022), kao i četiri slikovnice.

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima su „Risto Ratković“ 2020. za zbirku pesama „Divlje i tvoje“, nagrada T-portala za najbolji roman u Hrvatskoj 2011. za roman „Adio, kauboju“, nagrada Slobodne Dalmacije za umetnost „Jure Kaštelan“ i francuski „Prix du premiere“ za roman u međunarodnoj konkurenciji; za roman „Pjevač u noći“ dobila je „Libar za vajk“ Pulskog sajma knjige 2016. i „English Pen Award“ 2018.

Takođe je dobitnica regionalne nagrade festivala Druga prikazna iz Skoplja 2018.

Osim proze i poezije, piše književne kolumne, dramske tekstove za decu i mlade, a prema njenim pričama snimljeni su nagrađivani kratkometražni igrani filmovi i objavljena je grafička novela.

Živi i radi kao slobodna umetnica na relaciji Zagreb – Korčula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar