U trendu

Izdavačka kuća Geopetika objavila knjugu o Marini Abramović

BEOGRAD – Izdavačka kuća Geopoetika je upravo objavila roman novinara i pisca Erika Fotorina „Marina A“, a knjigu je s francuskog preveo Vladimir D. Janković, saopštili su iz Geopoetike.

Glavni junak ove knjige, Pol Gaše, sa svojom ženom i ćerkom tinejdžerkom odlazi u Firencu na odmor, gde će otkriti do tada njemu potpuno nepoznatu umetnicu jugoslovenskog porekla.

Nemoguće je pobeći od njenog lica, koje izloženo svuda po gradu najavljuje veliku retrospektivnu izložbu koja je u toku i za Gašea to postaje svojevrsna opsesija…

Inspirisan ovim neobičnim iznenadnim „susretom“, glavni junak pretvara intiman događaj u nešto univerzalno, otkrivajući ne samo u Marininom delu, već u umetnosti performansa uopšte, teme koje na originalan i čudesan način korespondiraju s problemima i izazovima socijalnog distanciranja u pandemiji izazvanoj korona virusom.

U romanu, zasnovanom na ličnom doživljaju samog autora, Fotorino daje umetnosti moć da rekreira socijalne i lične stvarnosti, da predviđa i da opominje – kako bismo svet učinili lepšim mestom.

Roman je dovoljno konkretan da pruži novi ugao posmatranja umetnosti Marine Abramović za one koji cene i prate njen rad, ali i daleko važnije – univerzalan i originalan, odmičući se od bilo koje konkretne umetnosti performansa – za sve druge.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.