U trendu

IzloĹľba crteĹľa Nikole Zaklana od sutra u galeriji Haos

BEOGRAD – Izložbu crteža umetnika Nikole Zaklana danas će od 20 časova u beogradskoj galeriji Haos otvoriti direktorka te ustanove i istoričarka umetnosti Borka Božović, a postavka će trajati mesec dana, do 26. februara.
Vezan za tri grada – Suboticu u kojoj je rođen, Banja Luku gde se školovao i Beograd u kome sada živi i stvara, autor Zaklan će izložiti svoju poslednju seriju crteža belom olovkom na crnom papiru.

Direkcija galerije se trudi da u svojim izlagačkim projektima predstavlja sasvim različite pristupe crtežu i veštini crtačkog stvaranja, i ovom postavkom predstavlja umetnika koji prolazi kroz veoma zanimljivo životno i umetničko iskustvo.

Tako prvi put u „Haosu“ imaju u svom programu jednu ovakvu seriju radova – „Lunarni ciklus“, a tekst za katalog koji detaljno govori o tome, napisao je Marko Lađušić.

Autor se prethodnih godina oprobao u više različitih medija, koristeći različite oblike, kolorite, kompoziciona rešenja, materijale, a umetnika je teško definisati i uklopiti u neki od pravaca savremenih umetničkih praksi.
Njegovi crteži na crnom papiru, zapisi sa preciznim i suptilnim linijama deluju kao dnevnici, notne sveske omiljene muzike i omiljenih motiva: čovečuljci koji plove na oblacima, brodići, svetionici, mornari, zatvorenici, glave sa buljavim očima, zgrade koje svetle u tišini noći.

Zbog takvih radova umetnika zovu „Noćni pijanista“, koji je ušao u mrak, u nepoznati prostor i iz njega iznosi sve ono što njegov svet čini fantastičnim i nadrealnim.
Taj crno-beli svet tišine i tajanstvenosti, specifične atmosfere i nedorečenosti, u suštini je umetnikov duhovni iskaz, poetični san koji je vešto likovno iznesen, a umetnik je prvoklasan u noćnom komponovanju i majstor u scenama mraka.
Kako je primetio dr Siniša Vidaković, koji je pisao više puta o ovom umetniku i o lunarnom ciklusu, ovde je „crtež podignut na jedan viši nivo“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.