U trendu

Izložba „Beograđanke 1960-2020“ sutra u Galeriji „O3ONE“

BEOGRAD – Izložba „Beograđanke 1960 – 2020“ fotografa Duška Vukića biće otvorena sutra u Galeriji „O3ONE“ u Dorćol Placu i trajaće do 12. oktobra, saopštili su organizatori.

Izložba predstavlja omaž kultnim beogradskim fotografima Branislavu i Jovanu Đorđeviću „koji su 60-ih godina 20. veka krstarili beogradskm ulicama, zaljubljeni u svoj grad“, a njihovi objektivi posebno su voleli da ovekovečavaju Beograđanke „zlatnog doba“Beograda.

Šest decenija kasnije, autor postavke Vukić divi se Beograđankama 21. veka kroz svoj objektiv i kao svojevrstan omaž braći Đorđević pravi izložbu koja dokumentuje žene srpske prestonice u rasponu od 60 godina.

Izložbu će otvoriti autorka TV serijala „Beograd za početnike“, novinarka Smiljana Popov, a govoriće i istoričarka umetnosti Branka Đorđević Nakaniši, ćerka Jovana Đorđevića, koja će i ispričati kako je moguće da punih 70 godina niko sem njenog oca nije znao za njegovu „tajnu vezu“ s fotografijom, mada je otkriveno na hiljade njegovih fotografija Beograda.

„Žene su večna i neiscrpna inspiracija umetnicima za likovna, literarna i muzička dela, a zarad ljubavi prema ženi su i ratovi vođeni. . . Žene su naše majke, sestre, devojke, supruge, koleginice, drugarice… One stvaraju i pokreću, čineći sve da ovaj svet postoji. „, ističe Duško Vukić.

Prema njegovim rečima, „ove ‘Beograđanke’ su upravo te žene koje uz sve pomenuto dodatno ulepšavaju ovaj grad na različite načine“.

„Blagim osmehom umiruju buku sirena i motora, modnim detaljem i kombinacijom zašarene siv dan, sigurnim i čvrstim korakom učine da trotoar zadrhti, popravljajući tako sve postojeće neravnine…Pogledom koji razoružava svaku grubost i rađa simpatiju, vođene trenutnim unutrašnjim osećanjem, udahnjuju mu dušu i ne dozvoljavaju da se ritam grada naruši“, navodi Vukić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.