U trendu

Izložba dela savremenih kineskih autora u Kući legata

BEOGRAD – Izložba „Ink Imagery“ savremenih kineskih stvaralaca iz provincije Šandong otvorena je danas u Galeriji Kuće legata.

Otvarajući izložbu ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je primetio da Evropa, koja se ponosi svojim kulturnim nasleđem, sve češće počinje da shvata da je samo „razmažena naslednica kulture Dalekog istoka“.

„Kada je prvi put otvoren Put svile, nisu iz Kine ka Evropi išli samo svila, začini i zanatski artefakti, već nam je stizala i raskošna kineska kultura, koja je ulivala svoje bogate eliksire u opšti kulturni krvotok Evrope i čitavog čovečanstva. Danas kada se obnavlja priča pod nazivom ‘Pojas i put’, iz Kine nam dolaze visoke tehnologije i znanja, veliko iskustvo, ali i velika kultura“, rekao je Vukosavljević.

On je podsetio da srpski i kineski narod vezuju niti iskrenog i dubokog prijateljstva.

„Kina je velika zemlja, a Srbija je u poređenju sa njom mala zemlja, ali kada dve kulture korespondiraju i razmenjuju svoju tradiciju i stavove, onda gabariti nisu toliko bitni. Isto tako brojnost nije presudna za topla i iskrena osećanja koja su se kalila u različitim okolnostima“, istakao je Vukosavljević.

Na izložbi se predstavilo 23 autora sa 46 radova, koji su deo zbirke jednog od najznačajnih muzeja u Kini – Umetničkog muzeja iz Šandonga.

Zamenik guvernera provincije Šandong Ju Jie je istakao da je ona ima bogatu istoriju i kulturu, turističke i prirodne resurse, tu je rođeno konfučijanstvo, i kao takva provincija Šandong pruža izvanrednu inspiraciju za sve umetnike.

„Provincija Šandong je vrlo poznata po kulturi i umetnosti, posebno po tradicionalnoj tehnici slikanja tušem i prikazima pejzaža. U Evropi su uglavnom na delu slikari posvećeni prikazu realnosti, ali to ne pravi nikakav problem u komunikaciji, jer lepota je zajednička, vlada harmonija bez obzira na postojeće razlike“, rekao je Ju Jie i dodao da su pred srpskom publikom dela koja su već izlagana u Rusiji, Belorusiji…

Izložba u Kući legata obuhvata dela rađena tradicionalnim tehnikama, tušem i perom na papiru, sa scenama iz svakodnevnog života, pejzažima, floralnim i animalnim motivima, kao i portretima.

Slikar Miloš Šobajić, koji je u tri navrata predavao u Kini, konstatovao je ubrzan razvoj te države u svim sferama, ali i da je kineska umetnost na velikoj prekretnici tražeći svoj izraz u novom vremenu.

Direktor Kuće legata Filip Brusić-Reno pozdravio je prisutne i izrazio nadu da je gostovanje izložbe početak saradnje te kuće i Umetničkog muzeja iz Šandonga.

Otvaranje je upotpunio mini koncert na tradicionalnim kineskim instrumentima erhu i pipa i film koji je prikazao lepote provincije Šandong.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.