Izložba dela Vinsenta van Goga u Francuskoj

Izložba dela Vinsenta van Goga otvorena je danas po prvi put u francuskom gradu Arlu, gde je taj holandski umetnik boravio 1888. i 1889. godine.

Fondacija „Vinsent van Gog“ organizator je izložbe pod nazivom „Van Gog u Provansi“, koja će trajati do 11. septembra i na kojoj će biti prikazano 31 delo slavnog umetnika.

To je treća izložba Van Gogovih dela pod pokroviteljstvom fondacije koja nosi njegovo ime, osnovane 2014. godine.

Izložene slike pozajmljene su iz Van Gogovog muzeja u Amsterdamu i muzeja Kreler-Miler u Oterlou, a 29 je prvi put izloženo u Arlu.

Tema izložbe je umetnikova evolucija od tradicionalnog ka modernom, a prikazane su i pripremne studije za neke od njegovih najpoznatijih slika.

Na izložbi su i dva čuvena Van Gogova autoportreta, „Autoportret s lulom“ iz 1886. i „Autoportret sa sivim šeširom“.

Van Gogovi uzori bili su Rembrant, Delakroa, Fransoa Mije i Žil Breton, a u njegovom opusu je 28 reinterpretacija njihovih remek-dela, od kojih je najpoznatija verzija Delakroaove „Pijete“, na kojoj mrtvi Isus ima lik duševno poremećenog Van Goga.

Fondacija „Vinsent Van Gog“ organizovala je dve izložbe dela tog umetnika, od kojih je jedna bila posvećena upravo godinama provedenim u Arlu, tokom kojih je Van Gog izradio oko 500 slika, crteža i akvarela.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.