U trendu

Izložba „Delići neolitske stvarnosti“ u Obrenovcu

BEOGRAD – U Galeriji Sportsko-kulturnog centra Obrenovac 20. septembra biće otvorena izložba „Delići neolitske stvarnosti: Nove prakse u konzervaciji vinčanske kulturne baštine u Stublinama“, koja se realizuje saradnjom Gradske opštine Obrenovac i Muzeja grada Beograda.

Sistematskim arheološkim istraživanjima na vinčanskom lokalitetu u Stublinama kod Obrenovca pronađeno je stotine hiljada fragmenata raznih predmeta od pečene gline, kosti, roga i kamena.

Nakon brižljive rekonstrukcije i konzervacije, posude, kultni predmeti, nameštaj, oruđe i oružje progovorili su o nekim novim, do sada nepoznatim, aspektima svakodnevnog života u ovom neolitskom naselju.

Na studijskoj izložbi u Galeriji Sportsko-kulturnog centra Obrenovac biće predstavljeni konzervirani i rekonstruisani predmeti iz Stublina, dok će o konzervatorskoj praksi biti reči na radionicama namenjenim đacima osnovnih i srednjih škola u Obrenovcu i Stublinama.

Program ima za cilj da podigne svest i nastavi edukaciju o značaju neolitskog kulturnog nasleđa u lokalnim zajednicama koje imaju neposredni kontakt sa baštinom iz ovog perioda.

Meštani Stublina su tako već preuzeli ulogu kustosa-čuvara svoje baštine i aktivno učestvuju u njenoj zaštiti i promociji.
Projekat sistematskih arheoloških istraživanja neolitskog naselja u Stublinama Muzej grada Beograda realizuje uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda i Gradske opštine Obrenovac.

Izložba „Delići neolitske stvarnosti: Nove prakse u konzervaciji vinčanske kulturne baštine u Stublinama“, čiji su autori Ana Živić, Dragana Stojić, Saša Živanović i Miloš Spasić, realizuje se u okviru manifestacije „Dani evropske baštine“ i trajaće do 30. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar