U trendu

IzloĹžba fotografija Feliksa Nadara u Galeriji Matice srpske

NOVI SAD – IzloĹžba fotografija Feliksa Nadara „Portret jednog vremena“ biće otvorena sutra u Galeriji Matice srpske.

Galerija Matice srpske, Nacionalna galerija za fotografiju Jeu de Paume i Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Medijatekom za arhitekturu i nasleđe Ministarstva kulture Republike Francuske, organizuju izložbu fotografija čuvenog francuskog fotografa.

Portretne fotografije, na kojima je Nadar predstavio najznačajnija imena francuske i evropske umetnosti i kulture, svedoče o istoriji 19. veka i predstavljaju nesvakidašnji portret jednog vremena.

Na izloĹžbi će, kako je najavljeno na konferenciji za novinare, pored 41 fotografije iz Francuske, biti predstavljena i fotografija – portret Milana Obrenovića iz kolekcije Muzeja primenjene umetnosti iz Beograda.

Svestrana ličnost Feliksa Nadara uspela je da od fotografije stvori umetnost i da poveže umetnost i tehniku, ostavljajući vredno nasleđe svojim savremenicima, ističu iz Galerije.

„Gledajući fotografije Ĺ arla Bodlera, Eduara Manea, Ĺ˝ila Verna, Viktora Igoa ili Sare Bernar, izazvani smo da verujemo u iskru prepoznatljivog, kao kad se sretnemo sa prijateljem. U tome leĹži vrednost fotografija Feliksa Nadara, fotografa, pisca, karikaturiste i avanturiste koje će novosadska publika imati prilike da vidi na izloĹžbi u Galeriji Matice srpske“, kaĹžu organizatori.

Kustosi izložbe su Lor Veron, kustos Jeu de Paume, Jelena Ognjanović, kustos Galerije Matice srpske, i dr Dubravka Lazić, profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Izložbu prati srpsko-francuski katalog sa tekstovima Jelene Ognjanović i prof. dr Dubravke Lazić.

Ličnost i stvaralaštvo Feliksa Nadara inspirisala je brojne istoričare umetnosti, književnosti i kulture, profesore fotografije, da u vidu bogatog pratećeg programa izložbe petkom i subotom kroz raznovrsna predavanja, tumačenja i radionice za decu i mlade, predstave evropsku kulturu 19. veka.

Izložba će biti otvorena do 17. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.