Izložba „Francuski strip“ u Pančevu

BEOGRAD – Francuski strip umetnici Tijeri Gitar i Mirjana Mišlov predstaviće svoje radove na izložbi „Francuski strip“ 8. oktobra u okviru Nova Festivala u pančevačkoj Galeriji Milorada Bate Mihailovića.

Otvaranje izložbe zakazano je za 8. oktobar 2019. godine, u 20 sati.

Nova Festival organizuje udruženje KomunikArt, uz podršku Francuskog instituta za kulturu u Beogradu i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, u partnerstvu sa Kulturnim centrom Pančeva.

Izložba će biti otvorena do 18. oktobra, a ulaz je slobodan.
Tijeri Gitar je strip autor i ilustrator.

Svoje radove je počeo da objavljuje u francuskim fanzinima osamdesetih godina, a početkom devedesetih zajedno sa Mirjanom Mišlov kreira vlastiti časopis La Pieuvre, i počinje redovno da izlaže u kultnoj galeriji – knjižari Un Regard Moderne u Parizu.

Crtački stil ovog autora karakteriše linija nalik na drvorez, kao i žive boje koje koristi da naglasi svoj nekonvencionalni, crni humor, začinjen poezijom i društvenom kritikom.

Njegov ilustratorski rad je redovno objavljivan u uglednim, premda međusobno raznorodnim publikacijama kao što su Liberation, New Yorker, Rock & Folk, Marie-Claire, Nova, Politis, a autor je i brojnih knjiških ilustracija, te dizajna CD izdanja.

Trenutno završava svoju autobiografiju u stripu.

„Evoluirao sam na pank sceni. Zvanična štampa nas nije predstavljala i zato smo stvarali fanzine. Bilo ih je puno tokom osamdesetih. Bilo je praktičnije da tako predstavite svoj rad, svako je mogao da stvori nešto svoje“, rekao je Gitar o svojim počecima.

Mirjana Mišlov, rođena 1966. godine u Parizu, scenaristkinja je i spisateljica jugoslovenskog porekla.

Počev od 1990. godine, zajedno sa suprugom Tijerijem Gitarom, uređivala je La Pieuvre, fanzin za promociju stripa, grafičkog i književnog izražavanja.

Autorka je pamfleta protiv rata u bivšoj Jugoslaviji La bourse ou la vie.

Učestvovala je na brojnim drugim vlastitim i ko-autorskim projektima sa Tijerijem Gitarom, a trenutno rade na novom animiranom filmu, kao i na Gitarovom autobiografskom grafičkom romanu.

Nova Festival je višednevna umetnička manifestacija osnovana 2015. godine sa ciljem da publici predstavi savremene umetničke prakse, sa naglaskom na eksperimentalne pristupe i slobodu u kombinovanju žanrova i stvaralačkih tehnika.

Nakon nekoliko izdanja sa muzičkim programom u fokusu, Nova Festival se u poslednje dve godine sve intenzivnije bavi modernim autorskim strip stvaralaštvom, koje čini okosnicu ovogodišnjeg programa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.