U trendu

Izložba „General Dušan Dodić, junak Velikog rata“.

JAGODINA – Povodom sto godina od proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije u Prvom svetskom ratu, u Zavičajnom muzeju u Jagodini otvorena izložba je „General Dušan Dodić, junak Velikog rata“.

Autor izložbe je istoričar, muzejski savetnik Duško Grbović, saradnica na njenoj realizaciji je istoričarka Muzeja u Trsteniku Jelena Vukčević, a pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Kako je rečeno sinoć na otvaranju, izložba govori o Dušanu Dodiću, visokom oficiru srpske vojske u Konjičkoj diviziji koji je sa svojim jedinicom „prošao ili oslobodio Kavadarce, Štip, Kočane, Carevo selo (Delčevo) u Makedoniji, Vranje, Niš, Aleksinac, Varvarin, Jgodinu, Bagrdan, Lapovo, Veliku Planu, Smederevo, Belu Crkvu, Vršac, Temišvar“.

Za vojne uspehe odlikovan je s 15 visokih domaćih i stranih odlikovanja.

Posle rata službovao je, pored ostalog, u Čakovcu i Ljubljani, a daragocene podatke o Velikom ratu ostavio je u svom dnevniku.

Dodić je rođen u Milutinovcu kod Trstenika 1883. godine. Kao oficir u penziji zarobljen je 1941.godine i odveden u logor Osnabrik u Nemačkoj, gde je bilo 6.000 vojnih zatočenikaiz Jugoslavije.

U loguru je preživeo savezničko bombardovanje 1944. u kome je poginulo 116 jugoslovesnkih oficira. Posle oslobođenja u Drugom svetskom ratu nije se vratio u zemlju, umro je 12. februara 1955. godine i sahranjen na groblju Osnabriku.

Izlozba, koja je puna dokumenata i fotografija, kao i dve uniforme srpskih i francuskih vojnika iz toga doba, biće u Jagodini otvorena do  polovine oktobra, a oraganizatori i autor, najvaljuju da će posle toga biti prikazana u mnogim gradovima Srbije.

Dodić u Jagodini ima ulicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.