U trendu

Izložba “Ilustrujući Martina Fjera” cele zime u “Servantesu”

BEOGRAD – Izložba “Ilustrujući Martina Fjera” argentinskog umetnika Karlosa Alonsa, obeležiće celu zimu u Institutu Servantes u Beogradu, saopštili su iz te ustanove.

Ulaz na izložbu koja nje nedavno otvorena je besplatan, a postavka koju prati najpoznatije izdanje čuvenog speva “Martin Fjero” Hosea Ernandesa pred beogradskom publikom će biti otvorena do kraja februara 2021. godine.

Čuveno delo prevedeno je na više od 30 jezika kao i na srpski, u izdanju kuće “Agora” iz Novog Sada, a taj spev argentinskog pisca, vojnika, novinara i političara Ernandesa objavljen je 1872. godine.

Ambasada Argentine i Institut Servantes u Beogradu izložbom “Ilustrujući Martina Fjera” predstavljaju 13 litografija koje je slikar, crtač i graver Alonso (Tunujan, Mendosa, 1929) realizovao za izdavačku kuću “Emecé”, kada je 50-tih godina prošlog veka pobedio na konkursu za ilustraciju “Martina Fjera” i drugog dela kultnog “Don Kihota od Manče”.

Tiraž je imao 2.000 primeraka sa spomenutih 13 litografija i 67 crteža, a onda je tokom 1963. godine ilustrovao razglednice za scenama iz “Don Kihota” za Sovjetski Savez, zajedno sa drugim velikim umetnicima – Gustav Dore, Onore Daumijer i legenda – Pablo Pikaso.

U radovima umetnika prisutni su vidljivi ožiljci iz vojne diktature (Alonso je 1977. dobio egzil u Španiji), kao i politička angažovanost, ali i očigledna erotičnost u drugom delu produkcije.

Alonsovo delo neprestano ukazuje na paradoks između subjektivnosti i racionalnosti, haosa i reda, zadovoljstva i discipline.

Čuveni spev o Martinu Fjeru smatra se simbolom i nacionalnom ikonom argentinskog društva, zbog senzibilnosti koju priča otkriva, a ono što se u njemu prikazuje predstavlja veliki deo istorije same zemlje, uz ilustraciju običaja, kulture, navika i tradicije.

Autor “Martina Fjera” jedan je od najvećih predstavnika argentinske književnosti, naročito zbog poezije o gaučima, jer muu je lični život uvek bio povezan sa istorijskim putevima argentinskog naroda.

Ernandes je, kao niko drugi od kolega pisaca, uspeo da svojim delima u karijeri odbrani jednu društvenu klasu koja je bila uvek potcenjena, a to su upravo – gauči.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.