U trendu

Izložba “Izlazak“ sutra u Kolarčevoj zadužbini

BEOGRAD – Izložba “Izlazak“ slikarke Maje Obradović i vajara Milana Mihailovića biće otvorena sutra u Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine i trajaće do 2. oktobra, saopšteno je danas iz ove institucije.

Ovo dvoje umetnika će se se beogradskoj publici predstaviti opusom crteža i skulptura naizgled različitog umetničkog sadržaja, koji predstavlja niz spontanih dnevničkih zapisa i svedočanstava iz svakodnevnog života.

Kako autori navode, “izlazak“, osim mogućeg smiraja svetske strepnje, označava i njihov mali, lični iskorak iz sopstvene senke.

Takođe, autori ovom postavkom žele da naglase i važnost predanosti procesu stvaranja crteža, oslobođenog od naloga ega i suvišnih narativa.

Oba umetnika koriste materijale koji potvrđuju njihovo usredsređenje na proces nastanka crteža – crtež grafitom koji nastaje ponavljanjem pokreta, dok drugi autor koristi nove, najsavremenije materijale preko crtanog sloja, te je u oba slučaja nemoguće videti rad na isti način iz svih uglova.

“Crtež je najdirektnije i najiskrenije sredstvo izražavanja za umetnika, ali je ujedno i njegova najveća pora, sabirni centar svih njegovih ranjivosti… Možda je crtež neka vrsta uvoda u drugačiji pristup koji osvetljava proces stvaranja kao integralni deo umetničkog bića u svoj njegovoj nesavršenosti, banalnosti, neurotičnosti“, objašnjava autorka Obradović.

Maja Obradović je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, odsek Slikarstvo, a na istom fakultetu je odbranila i svoju doktorsku disertaciju.

Izlagala je na nekoliko samostalnih i više grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

Dobitnica je brojnih nagrada u oblasti slikarstva, od kojih se posebno ističu nagrada “Ljubica Cuca Sokić“, Prva nagrada XIII beogradske mini-art scene, nagrada XIV Bijenala studentskog crteža Srbije, nagrada “Kunstpreis Balmoral 03“ (Nemačka), nagrada za crtež Fonda Vladimir Veličković, prva nagrada prvog međunarodnog bijenala akvarela Galerije A.

Milan Mihailović je diplomirao 2008. godine na Fakultetu likovnih umetnosti, odsek Vajarstvo, u klasi profesora Mrđana Bajića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.