U trendu

Izložba „Jezik je hranitelj naroda“ u Tršiću

BEOGRAD – Narodni muzej u Beogradu gostuje u Tršiću, u susret 85. Vukovom saboru, s dokumentarnom izložbom „Jezik je hranitelj naroda.Iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja“ koja predstavlja delatnost i rad Dositeja Obradovića i Vuka Stefanovića Karadžića.

Odabrane tekstove prate pažljivo birane fotografije portreta heroja srpske kulture, kao i pejzaža rađenih tehnikom ulja, crteža i akvarela koji su delo više umetnika.

Uz njih se nalaze i reprodukcije ličnih predmeta i fotografija iz druge polovine 19. veka na kojima su prikazani Vuk Karadžić i članovi njegove porodice.

Izložba je gostovala 2017. i 2018. godine u Hamburgu i Štutgartu u Nemačkoj, zatim Novom Sadu, Obrenovcu i Raškoj.

Autori izložbe su Eliana Gavrilović, muzejski savetnik Muzeja Vuka i Dositeja i Marina Pejović, kustos muzejske edukacije.
Reči Vuka Stefanovića Karadžića iz kojih se očituje njegova lična misija orijentisana ka svom narodu, jeziku i prosvećivanju poslužila su za naziv izložbe: „Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada“.

Izložba će moći da se pogleda do 14. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.