U trendu

Izložba “Kosmički ritmovi” 30. septembra u bioskopu Balkan

BEOGRAD – Izložba “Kosmički ritmovi” vizuelne umetnice Milene Mijović Durutović biće otvorena 30. septembra u beogradskom bioskopu „Balkan“, u organizaciji Fondacije „Saša Marčeta“, najavili su organizatori.

Na ovoj postavci, koja će trajati do 21. oktobra, umetnica će se predstaviti plavom instalacijom i slikama, a projekat je realizovan uz saradnju sa Centrom za savremenu umjetnost Crne Gore.

Ksenija Samardžija, direktorka Fondacije Saša Marčeta i kustoskinja izložbe, istakla je da ova postavka uvodi jednu novu dinamiku u prostor bioskopa Balkan.

“Ambijentalna izložba koju autorka gradi tiho i spontano u saglasju je sa samim prostorom, koji svojom monumentalnom strukturom izaziva bezbroj mogućnosti”, najavila je Samardžija.

Ona je dodala da monohromni, pročišćeni, organski radovi stvaraju cikluse iz kojih se rađaju utvrđeni ritmovi prirode, a da je sama postavka koncipirana tako da sa platnima, objektima i video radovima čini celinu, jedinstvenu strukturu.

Maša Vlaović, teoretičarka i istoričarka umetnosti, analizirala je delo Milene Mijović Durutović gde je podvukla da autorka kroz instalaciju kao novu umetničku praksu, stavlja naglasak na prostor, rad sa vremenskom dimenzijom, sadašnjim trenutkom, aktuelnošću.

Milena Mijović Durutović je rođena 1971. godine na Cetinju, a živi i radi u Podgorici. Angažovana je kao vizuelna umetnica i kustoskinja, a osnovne studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u svom rodnom gradu, dok je magistarske okončala na FLU u Beogradu.

Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, laureat je više nagrada i priznanja, a njena dela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama.

Umetnica je zaposlena kao kustos u Centru savremene umjetnosti Crne Gore od 1996. godine, a takođe radi i kao stručni konsultant iz oblasti dizajna enterijera i namještaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar