U trendu

Izložba „Kraj Velikog rata 1917-1918“ u Istorijskom muzeju

BEOGRAD – U Istorijskom muzeju Srbije 12. novembra biće svečano otvorena reprezentativna izložba „Kraj Velikog rata 1917-1918“, koju će posetioci moći da pogledaju od 13. novembra.

Izložba je savremeni muzejski projekat koji nastoji da autentičnim materijalima, upečatljivom scenografijom, zvučnim i svetlosnim efektima i upotrebom tehnologija proširene i virtuelne stvarnosti, što potpunije i verodostojnije približi događaje iz poslednjih ratnih godina kada je srpska vojska, nakon velikih stradanja i oporavka u savezničkim zemljama, započela operacije za konačnu pobedu i povratak u otadžbinu.

Primena savremenih tehnologija posetiocima će omogućiti da ostvare interakciju sa eksponatima i otkriju multimedijalne sadržaje, koji predstavljaju digitalnu nadogradnju same postavke.

Tako će posetioci pojedine segmente izložbe posmatrati iz rekonstruisanog rova, kroz druge će ih voditi „lično“ slavni forenzičar Rodolf Arčibald Rajs „oživljen“ modernim tehnologijama, koji će na osnovu isečaka iz svojih čuvenih izveštaja tumačiti određene događaje, dok će u delu posvećenom bitkama na Dobrom polju, Sokolu i Veterniku, gde je Solunski front probijen, imati utisak da su i sami deo sukoba.
Pored dokumentarnih filmova, ličnih predmeta, oružja, odlikovanja i brojnih do sada neizlaganih fotografija, na izložbi će biti prikazane i umetničke slike i plakati, koji su obeležili i ovekovečili ovaj slavni period srpske prošlosti.

U posebnoj galeriji Muzeja su prezentovane dve tematske ekstenzije izložbe: „Đorđe Čarapić Fusek, sekretar Kancelarije kraljevskih ordena – Život i delo“ i „Znamenja Prvog svetskog rata iz zbirke Istorijskog muzeja Srbije“.

U prvom delu su prikazani život i delo, široj javnosti nedovoljno poznatog, prvog sekretara Kancelarije kraljevskih ordena, formirane 1917. godine na Krfu za potrebe nagrađivanja zaslužnih učesnika rata, koji su dali živote za oslobođenje otadžbine.

Stvaralaštvo Đorđa Čarapića je obeležilo dizajniranje državnih simbola: zastava, grbova, ordenja i pratećih povelja, diploma i ukaza Kraljevine SHS, a potom i Kraljevine Jugoslavije, ali je njegova umetnička svestranost dolazila do izražaja i u drugim projektima primenjene umetnosti.

U drugom delu je izloženo gotovo celokupno znamenje iz zbirke Muzeja, koje se odnosi na Veliki rat.

Tako će posetioci moći da vide znamenja predratne Kraljevine Srbije, Kraljevine SHS, kao i savezničkih i neprijateljskih zemalja.

Autori izložbe su dr Dušica Bojić, Nebojša Damnjanović, Tijana Jovanović Češka i dr Andrej Vujnović, autori koncepta i producenti izložbe Marko Savić i Stanislav Staša Tomić, autor interaktivnih instalacija Marko Todorović, a dizajneri izložbe Saša Ivanović i Izabela Martinov Tomović.

Postavku su materijalima iz svojih fondova pomogli Jugoslovenska kinoteka, Narodni muzej Beograd, Muzej Vojvodine, Arhiv Srbije, Istorijski arhiv grada Beograda, Narodni muzej Šabac, Narodni muzej Kragujevac, Narodni muzej Toplice iz Prokuplja, Srpska pravoslavna crkvena opština u Pančevu, kao i brojni pojedinci i porodice (privatne kolekcije generala Marića, generala Simovića, Pantelije Đurića, pukovnika Bojića, Mirjane Jeftić i Gradimira Nikolića).

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku „Banca Intesa“-e i deo je Programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, čemu je Istorijski muzej Srbije posvetio veliku pažnju i u prethodnim godinama, organizujući zapažene izložbe u zemlji i inostranstvu („Srbija 1914“, „Žensko lice Velikog rata“, „Milunka Savić – heroina Velikog rata“, „Srbija 1915-1916“, „Srbi u severnoj Africi (1915-1919)“ i nova stalna postavka u Srpskoj kući na Krfu).

Planirano je da traje godinu dana, do 13. novembra 2019.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar