U trendu

IzloĹžba Marka Velka u beogradskoj Galeriji Novembar

Samostalna izloĹžba Marka Velka pod nazivom „Prostor za disanje“ otvorena je u Galeriji Novembar u Beogradu, a posetioci će moći da do 6. juna pogledaju dela tog pariskog umetnika jugoslovenskog porekla.

Marko Velk rodjen je u Splitu 1969. godine, a ĹĄkolovan je u Francuskoj gde trenutno Ĺživi i radi. U Beogradu umetnik predstavlja svoje crteĹže nastajale u periodu od 2015. godine do danas.

Na specijalnoj selekciji crteža ugljem publika ima priliku da vidi raznovrsne teme kojima se Velk aktivno bavi – od referenci na istoriju i mitologiju, preko stvarnih i fiktivnih likova, do simboličkih ili apstraktnih predstava i predela.

Kustos Galerije Novembar Ana Simona Zelenović ocenila je da radovi Marka Velka komuniciraju na više nivoa, ali su u svakom smislu promišljeni i pedantni, tako da na posetiocima ostaje da ih vide, pogledaju i sa nekima se možda i lično povežu.

„On ima jedan novi, savremeni pristup istoriji umetnosti, tradiciji, ali i vraćanju na stare teme poput večnih pitanja, kao ĹĄto su smrt, civilizacija, kultura. Neki vide u tim radovima neĹĄto dosta mračno ili defetističko, a neki s druge strane vide nadu u vraćanju na stare civilizacije“, izjavila je Zelenović.

Renomirani umetnik Marko Velk sin je jednog od najpoznatijih domaćih slikara, akademika Vladimira Veličkovića. Pored života u Parizu, karijera ga je odvela 2010. godine i u Njujork, gde je radio u Bruklinu sve do 2020. godine, kada se vratio u Francusku.

Još od 1990. godine Velk je prisutan u svetskoj umetničkoj javnosti na brojnim samostalnim i grupnim izložbama širom Evrope i SAD.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĹĄalji komentar