U trendu

Izložba “Minijatura 5” od sutra do 25. januara u ULUPUDS

BEOGRAD – Kolektivna izložba „Minijatura 5” na kojoj učestvuje čak 151 umetnik, biće otvorena sutra i trajaće do 25. januara 2021. godine u Maloj galeriji ULUPUDS u Beogradu.

Svake godine ova izložba okuplja sve više učesnika, svežih i originalnih ideja, a prethodni radovi u tom ciklusu “Minijatura” izloženi su već pet godina u Galeriji, i ovo je peto izdanje tog serijala.

Prema beleškama Zorice Đermanov, diplomiranog istoričara umetnosti i kustosa izložbe, “Minijature” su projekat u kome su umetnici, koristeći različite umetničke tehnike (uljane boje, grafika, rad sa keramičkom glinom, žicom, ikonopisanje, fotografija) pokazali veštinu snalaženja da u zadatom formatu harmonično izvedu male slike i skulpture.

Prijavom su opravdali poverenje svojih profesora i Saveta izložbe, koji je odabirom pristiglih radova potvrdio kvalitet dela i time im dao podsticaj za svaki sledeći stvaralački korak.

U odabiru svoje “priče“ kojom će se predstaviti, izlagačima je bila važna veština u realizaciji umetničkih ideja i potvrda likovne i primenjene vrednosti.

Trag koji je ostavila 2020. godina, primetan je u pojedinim radovima, gde su simboličnim, prepoznatljivim ili diskretnim aluzijama, umetnici preneli svoje emocije, svoje viđenje vremena i stanja u kome se nalazi čitava nacija, strah, briga, neizvesnost od budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.