U trendu

Izložba “Monolog“ večeras u Kulturnom Centru Novog Sada

NOVI SAD – Ciklus minijatura “Monolog” Lazara Šoševića biće otvoren večeras u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada i trajaće do 23. avgusta, saopšteno je danas iz ovog izložbenog prostora.

“Uzevši u obzir brzinu vremena u kojem živimo, kao i nagle promene koje je ono donelo, posebno u vreme pandemije, ove forme predstavljaju jedan nedvosmislen doživljaj koji u sebi stapa sagledavanje sopstvenog, unutrašnjeg bića, onog što je krhko i nevidljivo na prvi pogled“, navodi autor postavke Šošević.

Po njegovim rečima, ovi “minijaturni prikazi intimizovanih momenata su sadržaj kako unutrašnjeg glasa stvaraoca, tako i stvarnosti proživljene kroz vizuru različitih organskih i neorganskih formi i intuitivnim pristupom grade jedan slojeviti emocionalni trag koji predstavlja neiscrpni izvor različitih kompozicija“.

Kako Šošević navodi, “igrom materijala i likovnih elemenata se introspektivno može proučiti ne samo psihološko stanje, već i lični odnos prema stvaranju koji je posebno obeležio vreme pandemije, a sugestivni karakter je najčešće određen jakim usecima apliciranih delova, te na taj način stvara utisak da je reč o nekakvom prostoru, bio on enterijer ili eksterijer“.

Kaže i da se izražena ekspresivnost ogleda u gestu, ritmu i pokretu koji diktiraju kruženje nevidljivog na način da „ono” bude deo transcendentalnog, baš kao mala filozofska promišljanja sveta koja postoje kako bi i sam posmatrač pristupio intimnim i asocijativnim seansama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.