U trendu

Izložba na putu: Radovi umetnice Emilije Gašić u Njujorku

NJUJORK – Izložba fotografija ”Između“ vizuelne umetnice Emilije Gašić, nakon ovogodišnje postavke u Beogradu, Vrnjačkoj Banji i Londonu, biće predstavljena i publici u Njujorsku, od 1. maja do 30. maja u galeriji “Culture Lab LIC”.

Kroz kolekciju analognih fotografija uslikanih tokom desetogodišnjeg proputovanja, posetioci će doživeti način na koji Emilija Gašić posmatra svet kroz objektiv – između fantazije i stvarnosti, senke i svetlosti, sela i grada.

„S obzirom na to da su fotografije nastale u momentima kretanja između raznih stanica, gradova, zemalja, simbolično i sama izložba putuje. Srećna sam što je tako dobro prihvaćena u Beogradu i Vrnjačkoj Banji. Upravo pripremam njujoršku postavku. Planiran je i koncert na otvorenom, ispred galerije. Očekujem i mnogo zanimljivih ljudi na otvaranju i baš sam uzbuđena“, ispričala nam je Emilija, žurno se krećući njujorškim ulicama.

Ova višestruko nagrađivana umetnica posednjih pet godina živi i radi u Njujorku kao rediteljka, direktorka fotografije i fotograf. Multitalentovana, strastveni zaljubljenik u vizuelnu umetnost, neprestano radi i uglavnom na više projekata istovremeno.

Trenutno razvija svoj dugometražni film „78 dana“ koji je nastao tokom radionice College of Cinema u sklopu Venecijanskog bijenala 2020.godine. Njeni kratki filmovi obišli su svetske festivale.

Sa filmom „Čekanje“, čija je premijera održana na 66. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkog filma, osvojila je brojne nagrade u Srbiji, Japanu i Indoneziji, a film je bio i prikazan na festivalu Kisa u Izmiru koji kvalifikuje prijavu za nagradu Oskar.

Na Emilijin stvaralački rad bitno su uticale okolnosti njenog odrastanja u malom mestu, u zemlji na izdisaju, tokom turbulentnih devedesetih godina.

Teme koje je pokreću tiču se neispričanih priča, ućutkanih glasova, potisnutih iskustava.

Sećanje na odrastanje u Vrnjačkoj Banji uz svakodnevne vesti o ratu, stradanju, praćene egzistencijalnom neizvesnošću, uticali su na njen izraz pri stvaranju atmosfere i tenzije na fotografiji i filmu.

Emilija Gašić diplomirala je režiju na Akademiji umetnosti u Beogradu, a postdiplomske studije nastavila je na Njujorškom univerzitetu, na Tiš školi umetnosti, koju su svojevremeno pohađali i čuveni Martin Skorseze, Spajk Li, Džim Džarmuš, Kloe Žao.

Imala je priliku da sarađuje sa našim poznatim glumcima kao što su Tanasije Uzunović, Nataša Ninković, Vojin Ćetković, Nataša Tapušković, Jasna Đuričić, Goran Bogdan, Nada Šargin i mnogi drugi.

Njen najskoriji snimateljski poduhvat ,“Ne radi lift“ (Out of Order) u režiji Brendona i Kameron Laventur je dobio nagradu na Workers Unite festivalu dok ga je naša publika mogla videti na Festivalu srpskog filma fantastike u novembru 2020. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.